Även hos friska vuxna kan högt blodsocker kopplas till sämre hjärnfunktion

Vetenskap Neurologi

Bild: Depositphotos.com

2025-04-13 Även hos friska vuxna kan högt blodsocker kopplas till sämre hjärnfunktion.

En ny studie publicerad i Neurobiology of Aging visar att även personer utan diabetes kan ha en försämrad hjärnfunktion i nätverk som styr kroppens automatiska funktioner vid högre blodsockernivåer.

Forskare vid Baycrest Health Sciences och University of Toronto fann att högre nivåer av glykerat hemoglobin (HbA1c) – ett mått på långvarigt blodsocker – var kopplat till både lägre hjärtfrekvensvariabilitet och svagare kommunikation mellan hjärnregioner som reglerar kroppens omedvetna reaktioner. Dessa samband var starkare hos äldre vuxna och varierade något mellan män och kvinnor för vissa mätningar.

Studien undersökte om de kopplingar som observerats hos personer med diabetes – mellan blodsocker, hjärthälsa och hjärnfunktion – även finns hos friska vuxna. Tidigare forskning har visat att personer med diabetes ofta upplever förändringar i hjärnans funktion, särskilt i områden som reglerar det autonoma nervsystemet, vilket styr hjärtfrekvens, blodtryck och andra livsviktiga funktioner.

Forskarna analyserade data från 146 friska vuxna, varav 114 var yngre (genomsnittsålder 25 år) och 32 var äldre (genomsnittsålder 68 år). Deltagarna genomgick blodprov för att mäta HbA1c, hjärnscanning med fMRI och EKG för att mäta hjärtfrekvensvariabilitet.

Resultaten visade att högre HbA1c-nivåer var kopplade till lägre hjärtfrekvensvariabilitet i hela gruppen, vilket tyder på minskad aktivitet i det parasympatiska nervsystemet. Sambandet var starkare hos äldre vuxna. Högre HbA1c var också kopplat till svagare kopplingar i ett specifikt hjärnnätverk (S-CAN) som är viktigt för att reglera kroppens inre tillstånd, särskilt hos äldre vuxna. Dessutom fann man att lägre hjärtfrekvensvariabilitet var kopplat till svagare kopplingar inom S-CAN, och detta samband var starkare hos kvinnor än hos män.

Forskarna tolkar resultaten som att även friska personer med lätt förhöjt blodsocker kan uppleva subtila förändringar i hur deras hjärnnätverk fungerar. De betonar att dessa effekter verkar vara små men märkbara och att det är viktigt att ta hänsyn till ålder och kön när man studerar dessa samband.

Studien har vissa begränsningar, bland annat ett mindre antal äldre deltagare och avsaknad av data för medelålders personer samt information om etnicitet och medicinanvändning. Trots detta bidrar studien till ökad förståelse för hur ämnesomsättningen är kopplad till hjärnaktivitet även hos personer utan diabetes. Den antyder att även små variationer i blodsocker kan vara kopplade till hjärnans funktion i nätverk som reglerar kroppens system, och att dessa kopplingar varierar med ålder och kön.