Järnbrist hos kvinnor i lumpen: En oroande trend

Medicin Vetenskap

Bild: Depositphotos

2024-07-19 En ny studie från Sahlgrenska akademin visar en alarmerande ökning av järnbrist hos kvinnliga rekryter under grundutbildningen.

Andelen kvinnor med järnbrist mer än dubblerades under de fem månaderna de befann sig i lumpen, från 25 till 55 procent.

Studien, publicerad i BMJ Military Health, väcker frågor om effekterna på kvinnors hälsa och prestationer. Att inte ha tillräckligt med järn i kroppen kan leda till trötthet, orkeslöshet, koncentrationssvårigheter och i värsta fall blodbrist.

Även om järnbrist inte är ovanligt bland kvinnor, är den kraftiga ökningen under lumpen oroande. Forskare tror att en kombination av faktorer kan spela in, bland annat:

Menscykel : Kvinnor förlorar järn regelbundet genom menstruation.

Kost: Den militära kosten kan vara lågt innehåll av järnrika livsmedel, speciellt animaliska produkter.

Fysisk aktivitet : Den höga intensiteten på grundutbildningen kan leda till ökad järnförlust genom svett och urin.

Effekterna av järnbrist kan bli tydliga under lumpen. Kvinnor med järnbrist var mer benägna att behöva anpassa sin tjänstgöring på grund av symptom som trötthet och orkeslöshet.

Studien belyser vikten av att ta järnstatus på allvar hos värnpliktiga kvinnor. Försvarsmakten behöver vidta åtgärder för att:

- Informera rekryter om vikten av järnintag och hur man kan förebygga järnbrist.

- Erbjuda järnrika livsmedel i kosten.

- Kontrollera järnstatus regelbundet och erbjuda järntillskott vid behov.

Att bekämpa järnbrist hos kvinnliga rekryter handlar inte bara om individens hälsa, utan också om att säkerställa att de har de bästa förutsättningarna att klara av sin tjänstgöring. Genom att ta detta problem på allvar kan Försvarsmakten skapa en mer inkluderande och jämlik miljö för alla värnpliktiga.

 

Läs mer:

Sjunkande järnvärden hos kvinnor i lumpen, Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin

Studie:

Changes in haemoglobin and ferritin levels during basic combat training: relevance for attrition and injury frequency, BMJ Military Health