Tidiga tecken på diabetes: 6 symptom att hålla utkik efter

Medicin Hälsa

Bild: Depositphotos

2024-06-17 Diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar hur kroppen omvandlar mat till energi.

Om den inte behandlas kan diabetes leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärtproblem, njurskador och synförlust.

Att identifiera tidiga tecken på diabetes kan hjälpa till att förhindra dessa komplikationer genom tidig diagnos och behandling.

Att vara medveten om tidiga tecken på diabetes kan hjälpa dig att identifiera sjukdomen i ett tidigt skede och söka lämplig medicinsk behandling. Livsstilsförändringar kan dessutom förebygga och reversera typ-2 diabetes.

Här är 6 vanliga symptom att vara uppmärksam på:

1. Ökad törst och frekvent urinering

En av de tidigaste och mest märkbara symptomen på diabetes är ökad törst och frekvent urinering. När blodsockernivåerna är höga, tvingas njurarna arbeta hårdare för att filtrera och absorbera överskottet av socker. Detta kan leda till att du blir mer törstig och behöver urinera oftare.

2. Extrem trötthet

Om du känner dig konstant trött trots tillräcklig sömn kan det vara ett tecken på diabetes. Höga blodsockernivåer påverkar kroppens förmåga att använda glukos för energi, vilket kan resultera i att du känner dig utmattad.

3. Oavsiktlig viktminskning

Oavsiktlig viktminskning kan vara ett tidigt tecken på diabetes, särskilt typ 1-diabetes. När kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin, börjar den bryta ner muskel- och fettvävnad för energi, vilket leder till viktminskning.

4. Suddig syn

Höga blodsockernivåer kan påverka ögonen och orsaka suddig syn. Om ditt blodsocker är för högt kan vätska dras in i ögonlinsen, vilket påverkar din förmåga att fokusera.

5. Långsamt läkande sår och frekventa infektioner

Personer med diabetes kan uppleva långsammare läkning av sår och en ökad frekvens av infektioner. Höga blodsockernivåer kan påverka blodcirkulationen och försämra immunförsvaret, vilket gör det svårare för kroppen att läka och bekämpa infektioner.

6. Stickningar eller domningar i händer och fötter

Stickningar eller domningar i händer och fötter, även kallat neuropati, kan vara ett tidigt tecken på diabetes. Höga blodsockernivåer kan skada nerverna, särskilt i extremiteterna, vilket kan leda till dessa obehagliga känslor.