Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö

Köp dyrare varor online för att skydda miljön. Billigare för företagen att slänga och förstöra returer än sälja om.

År 2022 förstördes returnerade textil- och elektronikprodukter i EU värda minst 22 miljarder euro

Köp dyrare varor online för att skydda miljön. Billigare för företagen att slänga och förstöra returer än sälja om.

2023-01-08 Det är billigare för företagen som säljer billiga varor online att slänga samt förstöra returnerade varor än att sälja om.

År 2022 förstördes returnerade textil- och elektronikprodukter i EU värda minst 22 miljarder euro.

Forskarna Klas Hjort och Carl Dalhammar vid Lunds universitet har intervjuat personal inom textil- och elektronikindustrin och kommit fram till att någonting måste ändras.

En anledning till att antalet returer ökar är att det oftast är gratis att göra det. Förutom detta kostar det för mycket för företagen att sälja om billiga varor igen. Kostnaden för transporter och ompaketering blir för höga.

Billiga varor har också dålig kvalitet. Även kunderna som inte returnerar (något som är vanligare) kommer att slänga kläder och billig elektronik efter några dagar, veckor eller när säsongen är slut. De håller inte längre än så.

Oftast skänker företagen inte bort de returnerade produkterna heller, oftast för att man inte vill förstöra varumärkets namn. Välgörenhet kan inte heller ta emot så stora mängder varor. Och inte heller vill second-hand-affärer sälja elektronik som snabbt går sönder.

Att man inför returkostnader för konsumenten kan hjälpa, i och med kunderna överutnyttja gratisreturer som också ökar koldioxidutsläppen på grund av de måste transporteras tillbaka till försäljaren.

Som sagt kommer billiga varor ändå snabbt att hamna i soptunnan.

Lösningen borde vara att lagstadga om bättre produktkvalitet. Ju dyrare en produkt, desto mindre chans den returneras. Även i samband med returer är det lönt att ompaketera och sälja om. Förutom detta håller varorna längre och de kan dessutom repareras.

– Vi har levt på billig kredit i så många årtionden. Det handlar inte om att vara emot utveckling eller marknadsekonomi, utan om att vi måste tillbaka till en marknadsekonomi där vi konsumerar färre grejer av bättre kvalitet igen, säger Carl Dalhammar. 

 

Läs artikelnProduct destruction: Exploring unsustainable production-consumption systems and appropriate policy responses”

Carl Dalhammar i Lunds universitets forskningsportalhttps://portal.research.lu.se/sv/persons/carl-dalhammar

Klas Hjort i Lunds universitets forskningsportalhttps://portal.research.lu.se/sv/persons/klas-hjort