Vetenskap
KATEGORIER: Vetenskap / Natur & Miljö
DNA-analyser förklarar hur européer överlevde sista istiden och andra mysterier
Studien använder arvsmassa från över 350 individer som levde före, under och efter senaste istiden.
2023-03-06 Studierna förklarar även varför arvsmassan från homosapiens som kom från Afrika till Europa för minst 45 000 år sedan inte lämnade några genetiska spår hos senare populationer.
En studie från 2016 identifierade i stället en genetisk signatur i 35 000 år gamla benrester från Goyet grottan i Belgien, som överlevde i jägar-samlarpopulationer tiotusentals år senare.
Men under cirka 20 000 år fram till och under istiden när den var som värst, fanns inte denna genetiska signatur hos västeuropéer.
Forskarna sekvenserade gammal arvsmassa från 116 jägare-samlare som levde i Europa och västra Asien för mellan 35 000 och 5 000 år sedan. De analyserade även redan sekvenserad genom från hundratals fler.
Flera individer kom från tiden före sista istiden kom från platser i Frankrike och Spanien. Deras genom hade en direkt koppling till Goyet-populationen som verkade ha försvunnit. Genomet i kvarlevor från norra Spanien och sydvästra Frankrike från flera individer som levde för cirka 23 000 år sedan kunde också länkas samman med Goyet-människorna.
Forskarna drog därmed slutsatsen att europeiska jägare-samlare tog tillflykt till den iberiska halvön allteftersom klimatet svalnade och glaciärer tog över norra Europa.
Den genetiska signaturen som hittades i Goyet för 35000 år sedan dyker senare upp i Västeuropa och i Polen när klimatet blivit varmare.
När det gäller östeuropéer upptäckte forskarna en genetisk signatur hos personer i norra Italien som levde efter istiden som så småningom nådde Sicilien, som inte var släkt med människorna som befann sig i Italien före istidens kyligaste dagar eller med västeuropéer. Man tror att de kom från Balkan, men det finns inga kvarlevor ännu som kan bekräfta detta.
Enligt en annan arkeolog vid namn Colin Wren brukade Italien vara ansluten till Kroatien på en numera nedsänkt slätt och därför var det lätt för östeuropéer att ta sig dit för att överleva istiden. Italien var dock inte lika gästvänlig som Iberiska halvön var.
Journalreferens:
Nature, Ancient genomes show how humans escaped Europe’s deep freeze https://doi.org/10.1038/d41586-023-00611-2