Att se fram emot semestern är lika positivt som själva semestern
KATEGORIER: Vetenskap / Neurologi
Studier visar att positiva förväntningar och möjlighet att koppa av kan återställa dopaminsystemet i hjärnan.
2023-08-14 Vetenskapliga studier visar att en molekyl i hjärnan kallad för dopamin, gör det möjligt för oss att njuta av en av positiv förväntning om en framtida belöning, i högre grad än av belöningen i sig.
Detta gäller så klart även då man bokat semester. Man njuter av de positiva förväntningarna man har angående semestern.
I en studie från 2016 där 46 arbetare från ett holländskt företag deltog kom man fram till att deltagarnas kognitiva flexibilitet ökat efter semestern, mycket på grund av minskningen av stress under semestern. Inte all stress är dålig. Vardagsstress är bra för oss men kronisk stress är dålig och gör oss trötta och deprimerade.
Det finns dock alltför få studier dock om semestern välgörande effekter. Man vet dock att de är verkliga.
Under semestern kan hjärnan slappna av och man befriar de delar av hjärnan som man normalt sett använder för att stressa.
Anledningen till att vi börjar njuta av semestern redan innan vi verkligen tagit semester, har att göra med dopamin som produceras i nervcellerna i två olika områden – substantia nigra samt ventrala tegmentala området, som ligger bakom öronen och skickar axoner till många områden i hjärnan.
Vet man att man kan se fram emot en semester frisätts dopamin och vi upplever känslor av lycka och njutning.
Om man betraktar helgen som en liten semester, kan man planera framåt aktiviteter som man verkligen ser fram emot, för då frisätts dopamin i hjärnan. Gör man dessutom något som man gillar att göra under helgen slipper man stressen som uppstår när man går emot sina personliga preferenser.
Vetenskapen visar att höga eller kroniska nivåer av stress, som de vi utsätts för under hela året under vår arbetsdag, kan orsaka en minskning av mängden dopamin som frigörs och/eller förändringar i hur det metaboliseras.
Det har visat sig att kronisk stress till och med kan ändra antalet dopaminreceptorer något som så ofta leder till depression. En semester som befriar oss från kronisk stress kan hjälpa oss att återbalansera dopaminsystemet.
Det är fortfarande oklart å andra sidan om en enda längre semester är bättre än flera stycken kortare semestrar som man kan planera i förväg så att man har något positivt att se fram emot till och som också har en välgörande effekt på dopaminbalansen i våra hjärnor.
Man vet dock att semestern i alla former är bra för oss i synnerhet om vi gör saker som gör oss glada.
Källa:
The Conversation, Artikel från Karoliniska Institutet, Why a holiday is good for you – even before you take time off