Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa

Läkare ”skrev ut” gratis frukt och grönsaker till tusentals i ett experiment

Subventionerad hälsosam kost förbättrar hälsan hos patienter som inte har råd att köpa kvalitativ nyttig mat.

Läkare ”skrev ut” gratis frukt och grönsaker till tusentals i ett experiment

2023-09-03 Hälsan hos personer med diabetes, högt blodtryck och fetma förbättrades när läkare och annan sjukvårdspersonal skrev ut gratis frukt och grönsaker.

De 4000 deltagarna i studien kom från låginkomstområden. De var i riskzonen för kardiovaskulära sjukdomar.

Även om de flesta amerikaner äter ohälsosamt kost, kommer människor med låga inkomster att äta ännu sämre mat eftersom de inte har råd med frukt och grönsaker och annan nyttig mat.

Med tanke på ökade matpriser och lägre inkomster till följd av inflation, pandemi och krig, är denna studie relevant för många länder inklusive Sverige.

Bara i USA dör 300 000 människor varje år av hjärt-kärlsjukdomar samt diabetes. Dessa sjukdomar har samband till vad man äter.

Forskarna såg omedelbara hälsofördelar i studien. Till exempel minskade systoliskt blodtryck eller blodtryck under hjärtslag med mer än 8 mm Hg, medan diastoliskt blodtryck eller blodtryck mellan hjärtslag minskade med nästan 5 mm Hg.

Detta är ungefär hälften av minskningen som uppnås med mediciner som sänker blodtrycket.

Studien gjordes på grund av en växande trend i USA där många läkare experimenterar med ”mat är medicin” – rörelsen eller programmet, som ger gratis, hälsosam mat till patienter – under ett helt år eller längre. Programmet är en del av en mycket större satsning som skall förbättra amerikanernas kostvanor och hälsa.

Detta gör att patienter med kostrelaterade sjukdomar får äpplen, broccoli, bär, gurkor och andra typer av frukt och grönsaker gratis.

Detta är den största analysen hittills av resultaten av detta program.

I Los Angeles, Boise, Houston, Minneapolis och på andra platser fick patienterna cirka 65 dollar i kuponger varje månad under fyra till tio månader.

Patienternas blodsockernivåer, blodtryck och vikt förbättrades .

 

Källa

Studien publicerades i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.