Mahatma Gandhi: Biografi

Livsstil / Citat & biografier / Gandhi

Mahatma Gandhi

Mahatma Ghandi (1869 - 1948) var en andlig lärare och Indiens premiärminister. Under så gott som hela sitt liv kämpade han för de svagas mänskliga rättigheter: först i Sydafrika och sedan i hemlandet Indien.

Han blev en stor gestalt som fick hela världens stöd. Tack vare hans politiska strategi: civil olydnad, och icke-våld, vann han Indiens självständighet. Hans dröm var ett enat land som inte såg några skillnader mellan olika bakgrund och som skulle avskaffa kastssystemet i Indien. Han mördades 1948 av en hindu.

Till biografi

 

 

Mahatma Gandhi: Biografi

Mahatmorna Gandhi var huvudledaren för Indiens självständighetsrörelse och även arkitekten bakom en form av civil olydnad som skulle få stor inflytande världen över.
Han föddes 2 oktober 1869 i Porbandar, Indien som Mohandas Karamchand Gandhi. Mahatma är inte ett riktigt namn utan ett smeknamn han fick som betyder ”stor själ”.

Han studerade juridik i London, England med 1893 flyttade han till Sydafrika där han tillbringare 20 år och började arbeta mot diskriminerande lagstiftning mot indier. På grund av icke-våldsmetoden för civil olydnad som han använde, blev han den största politiska och andliga läraren under hans tid.

 


1914 återvände Gandhi till Indien där han stödde Home Rule rörelsen. Han blev ledare för den indiska nationalkongressen. Vägen till självständighet skulle uppnås genom att tillämpa en fredlig icke-våld, icke-samarbete metod. Han ville hjälpa fattiga bönder och arbetare att protestera mot förtryckande skatter och diskriminering. Han kämpade för att befria kvinnor, för att lindra fattigdomen och sätta stopp för kastsystemet och dess diskriminerande effekter.

Efter civil olydnad kampanjen 1919-1922 fängslades han för konspiration 1922-1924. År 1930 ledde han en marsch till havet för att samla in salt för att trotsa symboliskt det brittiska monopolet.

Efter självständigheten 1947 försökte Gandhi stoppa hinduistisk-muslimska konflikten i Bengali, något som ledde till att han mördades av en hinduistisk fanatiker.
Efter Gandhis död har många andra marginaliserade grupper världen över använt sig av icke-våld icke-samarbete metoden för att protestera och göra motstånd under tider av förtryck.