Mannen i brunnen – norsk saga berättar om en faktisk händelse

VetenskapHistoria och arkeologi

Bild: Brunnsmannens ben. (Åge Hojem NTNU Vitenskapsmuseet)

24-10-29 För första gången har man kunnat koppla en person från en saga till konkreta fysiska bevis.

I hundratals år har norska sagor förtrollat läsare med berättelser om hjältar, svek och storslagna händelser. Nu har en av dessa sagor fått nytt liv tack vare modern vetenskap.

En grupp forskare har nämligen lyckats identifiera resterna av en man som beskrivs i den 800 år gamla Sverres saga. Denna man, som kallas för "Brunnsmannen", omkom under en våldsam konflikt under kung Sverre Sigurdssons regeringstid.

"De tog en död man och kastade honom i brunnen och fyllde den sedan med stenar."

Så lyder den 800 år gamla nordiska Sverris Saga, en redogörelse för kung Sverre Sigurdssons uppkomst och regeringstid, som kom att regera över Norge från 1184 till sin död 1202 e.Kr.

Bild: Brunnsmannens ben som de hittades 1938. (Norges kulturminnedirektorat)

Mannen hittades i en brunn på Sverresborg slott i Norge. Genom avancerade DNA-analyser och radiokoldatering har forskarna kunnat fastställa att mannen levde för ungefär 900 år sedan, vilket stämmer väl överens med tidpunkten för händelserna som beskrivs i sagan.

– Det här är första gången som en person som beskrivs i de här historiska texterna faktiskt har hittats, säger genomikern Martin Ellegaard.

– Det finns många sådana här medeltida och forntida lämningar runt om i Europa, och de studeras i allt högre grad med hjälp av genomiska metoder.

En rekonstruktion av hur Brunnsmannen kan ha sett ut. (Ellegard et al., iScience, 2024)

DNA-analysen visade att Brunnsmannen hade blont eller ljusbrunt hår och blå ögon. Isotopanalyser tyder på att han levde av en kost rik på fisk, vilket pekar mot att han troligen kom från en kustregion.

Även om man inte med säkerhet vet hur han dog, så antas det att han blev ett offer för konflikten mellan kung Sverre och hans fiender. Enligt sagan kastades en död man i brunnen för att förgifta vattnet.

Detta banbrytande fynd visar på den kraft som modern vetenskap har att kasta ljus över det förflutna. Genom att kombinera historiska texter med avancerad teknik kan forskare väcka liv i gamla berättelser och ge oss en djupare förståelse för vår historia.

Enligt den 800 år gamla Sverres saga genomfördes en överraskningsattack mot Sverresborg slott under kung Sverres frånvaro. Baglarna, en grupp katoliker som motsatte sig kungen, utförde dådet.

"Thorstein Kugad anslöt sig till Baglarna och drog i väg med dem", står det i sagan.

"Baglarna tog allt gods på slottet och brände sedan ner alla byggnader. De tog en död man och kastade honom i brunnen, och fyllde sedan igen den med sten. Innan de lämnade slottet tvingade de stadsborna att riva alla stenmurar, och innan de marscherade från staden brände de alla kungens långskepp. Därefter återvände de till Uplands, väl nöjda med bytet de hade fått."

Enligt sagan skonade Baglarna invånarna och lämnade dem bara kläderna på kroppen. Men det är osannolikt att attacken var helt blodlös. Det är möjligt att "Brunnsmannen" själv var en Bagler som dödades av slottets försvarare.

- Texten är inte helt korrekt – vad vi har sett är att verkligheten är mycket mer komplex än texten", förklarar arkeologen Anna Petersén från Norska Institutet för Kulturarvsforskning.

Forskningen har publicerats i iScience.