Jorden obeboeligt om 250 miljoner år, när ny superkontinent bildas

VetenskapNatur & Miljö

2023-10-15 Endast en bråkdel av planetens yta kommer att vara beboelig på Pangea Ultima

Jorden obeboeligt om 250 miljoner år, när ny superkontinent bildas

Forskare förväntar sig att en ny superkontinent kommer att bildas om cirka 250 miljoner år, när världens kontinent slåss samman vid ekvatorn. Sista gången detta skedde var för 200 miljoner år sedan.

Brittiska forskare tror att mycket av Pangea Ultima, som man väljer att kalla framtidens superkontinent, kommer att vara mest öken, på grund av att kontinenten eventuellt kommer att glida isär och leda till vulkanutbrott.

Förutom stigande koldioxidhalter kommer ökad solstrålning att orsaka ytterligare uppvärmning. Om 250 miljoner år kommer solen att ha förbrukat mycket av sitt vätebränsle något som lett till minskad kärna, och ökad kärnfusionshastighet.

I dag är cirka 66% av jordens yta beboeligt, men om koldioxidhalten fördubblas, som det förutspås i värsta fallet, kommer endast 8% av ytan att vara beboelig för de flesta däggdjur, mest på kust- och polarområdena. Inte bara människor och djur kommer att utrotas utan även växtlivet.

Forskarna kom fram till dessa scenarier genom långsiktig klimatmodellering.

Det finns en chans dock att många djurarter och även mänskligheten överlever om Pangea Ultima bildas ovanpå Nordpolen, för då kommer temperaturerna inte att vara så höga.

Man kan nog även tänka sig att människorna stegvis anpassar sig till ökenlivet eller reser till rymden och överlever detta.

 

Publikation

Forskningen publicerades i Nature.