Farliga röda eldmyror redo för att ta över Europa
Natur & Miljö Datum: 2023-09-12
Den mest invasiva myrarten har observerats på Sicilien och forskarna fruktar att de är här för att stanna.
Närbildsfoto av S. invicta, av Jesse Rorabaugh/CC BY-SARöda eldmyror har kunnat observeras på Sicilien och bekräftats av spanska forskare.
Ursprungligen kommer dessa invasiva myror från Sydamerika. Att de synts i Europa oroar experterna eftersom de kan föröka och sprida sig mycket snabbt.
I många nationer runt om i världen orsakar röda eldmyror (Solenopsis invicta) mycket dyra miljöskador. I USA medför denna myra årliga skador på 5 miljarder dollar.
Namnet kommer från deras eldiga giftiga bett. Eftersom dessa insekter kan leva i stora kolonier på en halv miljon individer, kan de lätt attackera och överväldiga byten som är mycket större än sig själva.
"S. invicta är en av de värsta invasiva arterna. Det kan spridas oroväckande snabbt, säger evolutionsbiologen Mattia Menchetti vid Institutet för evolutionsbiologi i Spanien.
"Att hitta denna art i Italien var en stor överraskning, men vi visste att den här dagen skulle komma."
Eldmyror sprids lättast till områden som redan störs av människor, precis som ogräs.
Under det senaste året har de röda eldmyrorna redan spridits till Mexiko, södra USA, Kina, Taiwan, Australien, Karibien, Japan och Filippinerna.
Den moderna globaliseringen av handeln gör det möjligt för myrorna att nå fler och fler länder. De kan infektera vissa produkter.
De kan på en ny plats sprida sig på kilometers avstånd på kort tid. De kan även flyga med vindströmmar och flyta genom att skapa flottor med deras egna kroppar på floder och översvämningsvatten. De kan även resa under jorden.
Mechentti blev först tipsad om eldmyrorna när hon fick en bild av myrorna. Hon och några kollegor reste dit, nära staden Syracuse.
Forskarna hittade 88 bon på ett relativt litet område nära en flod, och dessa kolonier inkluderade redan tusentals arbetarmyror.
"Närheten till en av de viktigaste lasthamnarna på ön, Augusta-hamnen (∼13 km norrut), kan vara relevant för dess introduktion."
Lokalbefolkningen berättade för forskarna att de hade fått stick sedan åtminstone 2019, vilket innebär att myrorna förmodligen har spridit sig till andra områden också.
Att jämföra genetiken hos Italiens eldmyror med dem någon annanstans i världen, säger forskare att de troligen kom från USA, Kina eller Taiwan till en hamn i Italien någonstans, innan de spred sig inåt landet.
Forskarna uppskattar att cirka 7 procent av det europeiska fastlandet har ett lämpligt klimat för inkräktarna, inklusive hälften av stadsområdena i Europa.
"Detta är särskilt oroande eftersom många av städerna, inklusive London, Amsterdam och Rom, har stora hamnar, vilket kan göra det möjligt för myrorna att sprida sig snabbt till fler länder och kontinenter", säger biolog Roger Vila, också från Institutet för evolutionsbiologi.
Forskarna planerar nu att utrota så många eldmyrbon på Sicilien som de kan. Det är okänt hur länge de kan hindra arten från att sprida sig ytterligare.
Publikation:
Studien publicerades i Current Biology.