Oxar och silver: vikingatidens två valutor

VetenskapHistoria och arkeologi

På bilden en kopia av ringen, förvarad i Forsa kyrka, Hälsingland. Foto: Ulrika Eriksson/Svenska kyrkan

2024-08-21 Ny tolkning av runskriften på den så kallade Forsaringen avslöjar information kring prissättning och böter under vikingatiden.

Forsaringen är en järnring från Hälsingland, daterad till 800- eller 900-talet. Ringen tros ha använts som dörrhandtag och är för närvarande den äldsta kända bevarade lagtexten i Skandinavien.

En ny studie från Stockholms universitet har kastat nytt ljus över vikingatidens monetära system, tack vare en nytolkning av den runinskriptionen på Forsaringen. Denna antika artefakt, daterad till 900- eller 1000-talet, ger värdefulla insikter i hur vikingarna hanterade böter och transaktioner.



Den nya tolkningen av Forsaringen erbjuder en glimt in i vikingarnas komplexa och sofistikerade ekonomiska systemet. Genom att förstå hur de värderade varor och genomförde transaktioner kan vi få en djupare uppskattning för deras kultur och bidrag till europeisk historia.

Ett flexibelt betalningssystem: dubbelt valutasystem

Inskriptionen på Forsaringen beskrev ursprungligen böter för ett specifikt brott, där betalning skulle göras i både oxar och silver. Forskarna har dock föreslagit att ordet "auk", tidigare översatt som "och", också kan översättas till "eller". Detta innebär ett mer flexibelt system där den skyldige kunde välja att betala med antingen oxar eller silver, beroende på sina tillgångar.

Detta fynd indikerar att både oxar och silver användes som betalningsenheter under vikingatiden. Detta dubbla valutasystem möjliggjorde större flexibilitet och bekvämlighet för transaktioner, särskilt i ett samhälle där tillgången till både oxar och silver kunde variera.



”Forsaringens inskription "uksa ... auk aura tua" tolkades tidigare som att böter måste betalas med både en oxe och två malm silver. Det skulle innebära att den skyldige fick betala med två olika typer av varor, vilket skulle ha varit både opraktiskt och tidskrävande, säger Rodney Edvinsson, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet, som gjort studien.

En historisk milstolpe

Forsaringen är den äldsta kända bevarade juridiska texten i Skandinavien. Genom att dechiffrera dess betydelse har forskare fått värdefulla insikter i vikingatidens ekonomi och rättssystem. Den nya tolkningen stämmer väl överens med andra historiska dokument och ger ytterligare bevis på vikingarnas sofistikerade ekonomiska metoder.

Så mycket kostade en oxe

Enligt forskarna värderades en oxe till ungefär 2 malm eller ören (cirka 50 g ) silver under vikingatiden. Detta motsvarar ungefär 100 000 svenska kronor idag, om man jämför med värdet av en timmes arbete. Bötesbeloppet för brottet beskrivet på Forsaringen var därför ganska betydande.

Gammal tuschteckning av Forsa-ringen. Creative Commons CC0-licens. Foto: Lars Kennerstedt/Riksantikvarieämbetet

Värdet för fria män i jämförelse med trälar

Studien ger också insikter i andra aspekter av vikingasamhället, såsom värdet av trälar och böterna förknippade med olika brott. Ett öre motsvarade sannolikt cirka nio arabiska dirham, en valuta som cirkulerade i stora mängder bland vikingarna. Ett vanligt pris för en träl var 12 öre silver, eller cirka 600 000 svenska kronor idag.

Värdet för en fri man som mördats var mycket högre, cirka 5 kilo silver, det vill säga cirka 10 miljoner svenska kronor idag. Beloppet måste betalas till överlevande familjemedlemmar för att undvika blodshämnd.

Den stora skillnaden mellan en fri mans och en träls värde avspeglar maktfrågor i vikingasamhället.

Studien publicerades i Scandinavian Economic History Review.