3d-animeringteknik sätter ord i kändisars munnar

Vetenskap / Teknik / Artikel

2015-12-12 Forskare vid Washington Universitet har visar hur 3d-videobilder av Tom Hanks, Daniel Craig och flera andra kändisar skulle kunna skapas genom att lägga ihop stillbilder och ljudbytes som hämtades på nätet.

De visade också hur deras algoritmer kan animera dessa digitala modeller och få dem att säga saker som har sagts av någon annan.

Tekniken bygger på framsteg inom 3d-animeringsteknik som har utvecklats av en forskargrupp ledd av biträdande professor i datateknik Ira Kemelmacher-Shlizerman.
I demo-videon nedan överförs det som före detta USA-presidenten Bush säger till ett antal olika kändisar.

 

Maskininlärningsalgoritmerna som utvecklades av forskarna består av minst 200 internetbilder som har tagits över tid i olika scenarier och från olika synvinklar, något som kallas för inlärning ”i det vilda” (eng. learning in the wild).  
I fel händer kan tekniken missbrukas och man kan till exempel få någon att säga saker som sagts av någon annan.

Forskarnas målsättning är däremot en helt annan: de hoppas kunna få liv i någon genom att skapa en interaktion 3d-modell från gamla bilder, historiska bilder och/eller videomaterial.

”En dag skulle du kanske kunna sätta på dig ett par utökad verklighet - glasögon och interagera med en 3d-modell av din mamma på soffan”, säger Kemelmacher-Shlizerman.
Allteftersom virtuell- och utökad-verklighetsteknik utvecklas, tror forskarna att 3d-metoden kommer att ersätta nuvarande 2d-representationer som Skype.


Källa: University of Washington