IBM introducerar första kommersiella kvantdatorn

KATEGORIER: Vetenskap / Teknik

Q System One har en processor på 20 kvantbitar.

IBM introducerar första kommersiella kvantdatorn

2019-01-09: IBM introducerade igår (2019-01-08) sin första kvantdator avsedd för kommersiell användning: den snygga IBM Q System One . Företaget säger att det inte har några planer på att sälja enheten, men tillåter istället kunder att utföra kvantkalkyler över internet.

Kvantdatorers syfte är att överträffa vanliga maskiner när det gäller vissa uppgifter genom att använda kvantfysikens egenskaper. Ingen kvantdator har ännu uppnått denna milstolpe.

Q System One har en processor på 20 kvantbitar men för att en dator skall uppnå ”kvantöverhöghet” över vanliga datorer krävs det minst 50 kvantbiter.

IBM har under de senaste åren skapat alltmer kraftfull kvanthårdvara, men detta är den första gången IBM försöker bygga en kvantmaskin med en slutkonsument i åtanke.

Ett tjockt glasskal omger själva datorn och meningen är att reglera temperaturen och bevara själva kvanttillståndet för att undvika störningar i kvantdatorn.

IBM är inte det första företaget som har utvecklat en kvantdator för kommersiellt bruk. D-Wave Systems inledde ett partnerskap år 2011 med rymdjätten Lockheed Martin för att använda en 128-bitars processor.

Källa:

IBM unveils its first commercial quantum computer, New Scientist, 2019-01-08