Människor som vistas i naturen känner sig levande

Vetenskap / Medicin och hälsa

Att vistas ute i naturen gör att du känner dig mer levande

Känner du dig seg och trött på allt? Lösningen kan vara en promenad i skogen.

Att vistas ute i naturen gör att människor känner sig mer levande, visar en rad undersökningar  som publicerades under 2010 i Journal of Environmental Psychology. Känslan av ökad vitalitet får man utöver den fysiska aktiviteten och det sociala samspelet som förknippas med våra utflykter ute i naturen.

”Naturen är själens bränsle” säger Richard Ryan, författare och professor i psykologi vid Universitetet i Rochester.  När vi är trötta är den normala reaktionen att dricka en kopp kaffe. I själva verket skulle vi kunna få mycket mer energi om vi i stället tog en promenad i skogen.

Ryan menar också att forskningen visade att människor som tillbringade tid i naturen inte bara fick mer energi åt saker som de ville göra. Motståndskraften mot olika fysiska sjukdomar ökade. Ryan anser därför att vägen till bättre hälsa är att tillbringa mer tid i naturen.

Under senare år har flera studier i experimentell psykologi gång på gång visat att människor som tillbringar tid i naturen får ökad energi och ökad känsla av välbefinnande. Till exempel har människor som gjort utflykter i vildmarken rapporterad känslor av att vara mer levande. I många fall har endast minnet av upplevelsen lett till ökad känsla av lycka och hälsa. Andra studier har visat att närhet till naturen bidrar till att avvärja känslor av utmanning. 90% av människorna rapporterar även ökad energi när de ska utföra aktiviteter utomhus.

Fem olika studier bedrevs för att klura ut själva effekterna av naturens påverkan på människornas psykologiska och fysiska hälsa. Resultaten visade att 20 minuter om dagen i naturen verkligen gav alla människor ökad energi.

Ryans slutsats är att vi har en naturlig koppling till alla levande ting. ”Naturen är miljön inom vilken vi blomstrar.” menar Ryan. Han tycker att vi bör vistas mer i naturen, i synnerhet om vi jobbar, bor och studerar inom byggnader som miljö. Ryans andra slutsats betonar vikten av integration mellan byggnader och bostadsmijöer med naturen. Vi måste ha tillräckligt med fönster och krukväxter och parker runt om bostaden för att vi ska kunna bevara den naturliga kopplingen som vi männsiskor har till naturen.

22 juni 2010 , Sciencedaily