Dina hjärnvågor kan identifiera dig med 100% noggrannhet

Vetenskap / Teknik / AI och robotik

Fingeravtryck är passé. Forskare kan läsa av dina hjärnvågor för identifikation.

2014-04-20 Din respons på vissa stimuli, såsom olika livsmedel, kändisar, ord, kan verka trivialt, men de säger en hel del om dig.

Ett forskarteam vid Binghamton University, ledd av biträdande professor i psykologi Sarah Laszlo och biträdande professor i elektro- och datorteknik Zhanpeng Jin, spelade in hjärnaktiviteten hos 50 personer som bar ett elektroencefalogram headset medan de tittade på 500 bilder som hade avsiktligt utformats för att framkalla unika reaktioner som skiljer sig från person till person - t.ex. en bit pizza, en båt, Anne Hathaway, ordet “conundrum.”

Sarah Laszlo och Zhanpeng Jin, Binghamton University.

De fann att deltagarnas hjärnor reagerade olika på varje bild, tillräckligt för att ett datorsystem skall kunna identifiera varje volontärs "brainprint" med 100 procent noggrannhet.

”När man använder hundratals sådana bilder, där varje person kommer att känna annorlunda om varje enskild bild, då kan du korrekt identifiera vilken person det var som såg på dem bara genom deras hjärnaktivitet” säger Laszlo.

I den ursprungliga studien med titeln ”Brainprint” som publicerades 2015 i Neurocomputing, kunde forskarna identifiera en person i en grupp av 32 personer, med 97% noggrannhet. Endast ord och inga bilder användes i studien.

”Det är en stor sak att gå från 97 till 100 procent eftersom vi kan föreställa oss att tillämpningarna för denna teknik kunde vara högsäkerhetssituationer, som att till exempel försäkra sig att en person som går in i Pentagon är rätt person. Du kan inte vara nöjd med 97% när du vill ha 100% noggrannhet.”, säger Laszlo.

Sarah Laszlo, biträdande professor i psykologi vid Binghamton University, placerar ett EEG headset på en deltagare i studien.

Enligt Laszlo är hjärnbiometri tilltalande eftersom detta inte kan stjälas som man kan göra med ett finger eller näthinna. Resultaten tyder på att hjärnvågor skulle kunna användas av säkerhetssystem för att verifiera en persons identitet.

Om någons fingeravtryck blir stulen, kan den här personen inte bara göra så att fingret växer ut igen för att ersätta det försvunna fingeravtrycket. Fingeravtrycket för den personen är föralltid borta.

Fingeravtryck kan inte återkallas. Hjärnavtryck å andra sidan är potentiellt möjliga att återkalla. Om det osannolika fallet äger rum och någons hjärnavtryck blir stulen  från en behörig användare, kan den behöriga användaren sedan ”återställa” hjärnavtrycket, hävdar Laszlo.

Forskarna tror inte att detta system kommer att massproduceras för lågsäkerhetssituationer. Snarare tror de att tillämpningarna kommer att bli få, endast högsäkerhetsplatser.

Studien, "CEREBRE: A Novel Method for Very High Accuracy Event-Related Potential Biometric Identification," publicerades i The IEEE Transactions on Information Forensics and Security.


Journal Referens: Maria V. Ruiz-Blondet, Zhanpeng Jin, Sarah Laszlo. CEREBRE: A Novel Method for Very High Accuracy Event-Related Potential Biometric IdentificationIEEE Transactions on Information Forensics and Security, 2016; 11 (7): 1618 DOI: 10.1109/TIFS.2016.2543524

Källa: Your brain is your key. Brainprints could replace passwords. Binghamton University.