Extroverta gorillor lever längre

Vetenskap / Natur & miljö

Delfiner är diplomatiska i samspelet med varandra

(ScienceDaily Dec. 5, 2012) Ett internationellt team av forskare studerade 298 gorillor i nordamerikanska djurparker och naturreservat i över 18 år. De studerade gorillornas personlighet. Gorillornas personlighet bedömdes av djurhållare, volontärer, forskare och vaktmästare. De människor som verkligen hade lärt känna gorillorna väl.

Forskarna fann att utåtgående gorillor levde längst. Gorillor som var trevliga, neurotiska och dominanta, levde inte lika länge. Men extroverta gorillor som var sällskapliga, lekfulla, aktiva och nyfikna var förknippade med längre överlevnad.

Forskarna fann dessutom att kön, ålder, föda och hur många gånger gorillorna hade flyttats, inte påverkade deras livslängd i lika stor utsträckning som personligheten som de hade gjorde.

Forskarna hävdar dessutom att extroverta människor också tenderar att leva längre liv.

Professor Alex Weiss hävdar att dessa resultat understrycker hur viktigt det är att förstå personlighetens betydelse för hälsa och välbefinnande hos människor, gorillor och andra stora apor.

Insamlingen av personlighetsuppgifter sponsrades av Zoo Atlanta, Georgia Institute of Technology och Lincoln Park Zoological Society.