Fiberrik diet förknippad med lägre risk för kroniska sjukdomar

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & Hälsa

En stor analys av 40 års forskning visar att mycket fiber i kosten är bra för hälsa, vikt och livslängd. Man fann även att livsmedel med lågt glykemiskt index inte var så bra. Rekommendationen är minst 25 gram fiber per dag.

Fiberrik diet förknippad med lägre risk för kroniska sjukdomar

2019-01-13: Människor vars dieter innehåller mycket fiber löper lägre risk för tidiga dödsfall och för att utveckla kroniska sjukdomar som stroke eller cancer jämfört med personer som inte äter mycket fiber, enligt en ny analys av tidigare studier som publicerats i tidningen The Lancet.

Livsmedel som är rika på fiber inkluderar kolhydrater från växtriket, såsom fullkornspannmål, frön och vissa baljväxter.

Hälsofördelarna som kommer från fiber i kosten har registrerats av forskning under de senaste hundra åren.

Den nya studieanalysen visar att ett högre intag av fibrer leder till en minskad förekomst av ett överraskande brett spektrum av relevanta sjukdomar (hjärtsjukdom, typ 2-diabeter och kolorektal cancer), minskad kroppsvikt, mindre kolesterol, och minskad dödlighet.

Analysen beställdes av Världshälsoorganisationen för att fastställa framtida rekommendationer för hur mycket fiber man bör ha.

Forskarna analyserade över 180 observationsstudier och 50 kliniska studier från de senaste 40 åren.

Analysen fann en 15 % -30 % minskad risk för tidiga dödsfall och kroniska sjukdomar hos personer som åt en fiberrik kost jämfört med de människor som inte åt så mycket fiber.

Risken för stroke minskade med cirka 22 %, 16 % för typ 2-diabetes och 30 % för hjärt-kärlsjukdomar.

De flesta människor äter cirka 20 gram fiber per dag. Den nya rekommendationen är 25 gram fiber per dag. Men det är helt klart inte alls fel om man får i sig ännu mer fiber.

Fiberrik diet förknippad med lägre risk för kroniska sjukdomar

Veteklimuffins med blåbär.

En ökning på 15 gram fullkorn per dag kunde förknippas med en minskning på mellan 2 % - 19 % dödsfall på grund av hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och kolorektal cancer.

Analysen fann inga faror med mycket hög fiberkonsumtion men tillägger att för personer med järnbrist kan höga halter fiber ytterligare minska järnnivåerna.

Forskarna fann en mycket liten riskreduktion i stroke och typ 2-diabetes för personer som följde en lågglykemisk index diet. Att gå efter glykemiskt index är inte lika bra som att äta fiberrik mat. Livsmedel som inte ökar blodsockerhalten kan fortfarande ha höga halter socker, mättade fetter och natrium. Glass har exempelvis ett lågt glykemiskt index men innehåller mycket socker.

Den begränsning med denna analys är att den endast gjordes på studier som omfattade friska individer. Resultaten gäller därmed inte för personer som redan lider av kroniska sjukdomstillstånd. De flesta studierna gjordes på västerlänningar och därför är det inte så säkert om studierna även gäller i andra delar av världen, som är mindre privilegierade.

Analysen kom därmed att bli en sammanfattning av allt man vet.

Forskarna tror att det är enkelt att öka fiberhalten i kosten.

Fiberrik diet förknippad med lägre risk för kroniska sjukdomar
Höga fiberhalter hittar man i linser, limabönor, njurbönor, vetekli, päron, äpplen, blåbär, jordgubbar och gröna ärtor. Lägre fiberhalter hittar man i morötter, spenat, banan och apelsiner.


Källa: CNN