Fruktos förändrar hundratals hjärngener, vilket kan leda till många sjukdomar

Vetenskap / Medicin och hälsa / Artikel

Den goda nyheten är att en kost rik på omega-3-fettsyror kan reparera skadan. 

Fruktos förändrar hundratals hjärngener, vilket kan leda till många sjukdomar

2016-04-23: En ny studie har funnit att hundratals gener kan skadas av fruktos, ett socker som är vanligt i den västerländska dieten.

Studien visar också att fruktos är en möjlig anledning till att sjukdomar såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, ADHD, Alzheimers etc. förekommer hos människor, eftersom deras utveckling verkar ha ett samband med förändringar av gener i hjärnan.

Forskarna har dock goda nyheter också: en omega-3 fettsyra som kallas dokosahexaensyra, eller DHA, kan reparera de skadliga effekterna som produceras av fruktos.

”DHA ändrar inte endast ett litet antal gener utan verkar driva hela genmönstret tillbaka till det normala, vilket är anmärkningsvärt” säger Xia Yang, biträdande professor i integrativ biologi och fysiologi.

DHA förekommer naturligt i hjärncellmembranen, men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Därmed måste DHA komma genom vår kost, enligt Fernando Gomez-Pinilla, professor i neurokirurgi och integrativ biologi och fysiologi.

DHA förstärker synapser i hjärnan och förbättrar inlärning och minne. Ämnet finns i vild lax (men inte i odlad lax) i stora mängder. I mindre mängder finns ämnet i andra fiskar och i fiskolja, liksom i valnötter, linfrön, frukt och grönsaker.

Fruktos finns i många livsmedel som är sötade med majssirap, ett billigt flytande sötningsmedel av majsstärkelse, och från sötade drycker, sirap, honung och desserter. Fruktos finns också i barnmat och frukt. Fiber i frukt fördröjer kroppens upptag av socker. Frukt innehåller andra hälsosamma komponenter som skyddar hjärnan och kroppen.

Resultaten kommer från studier som gjordes på råttor som delades in i grupper. En grupp fick dricka vatten med en mängd fruktos som skulle vara ungefär detsamma som en person som dricker en liter läsk er dag. Den andra gruppen fick fruktosvatten och en kost rik å DHA. En tredje gruppen fick vatten utan fruktos och utan DHA.

Sex veckor senare navigerade råttorna som hade fått fruktos en labyrint mycket långsamt jämfört med en tidigare studie innan fruktosdieten började. Detta indikerade att fruktosdieten hade nedsatt minnet. De råttor som hade fått fruktos och DHA, visade dock mycket liknande resultat som de som bara drack vatten, vilket starkt tyder på att DHA eliminerade fruktosens skadliga effekter. De råttor som fick en rik fruktosdiet hade mycket högre blodglukos, triglycerider och insulinnivåer än de andra två grupperna.

Dessa resultat är viktiga eftersom förhöjd blodglukos, triglycerider och insulin är kopplade till fetma, diabetes och många andra sjukdomar i människor.

Forskargruppen studerade också mer än 20 000 gener i råttornas hjärnor och identifierade mer än 700 gener i hypotalamus (reglerar ämnesomsättning) och mer än 200 gener i hippocampus (reglerar inlärning och minne) som förändrades av fruktos. Enligt forskarna är de förändrade generna jämförbara med människors gener som bland annat reglerar ämnesomsättning, cellkommunikation och inflammation.

Förändringarna i ovannämnda gener kan enligt forskarna orsaka bland annat Parkinsons sjukdom, depression, bipolär sjukdom och andra hjärnsjukdomar.  

Av de 900 genernas som identifierades är det två gener kallade BGN och FHOD som först påverkas av fruktos. Enligt Yang skapar förändringar i dessa två gener en kaskadeffekt som så småningom förändrar hundratals andra.

Forskningen avslöjade också nya detaljer i mekanismerna som fruktos använder för att skada gener. Forskarna fann att fruktos tar bort eller lägger till en biokemisk grupp till cytosin, en av de fyra nukleotiderna i DNA. De övriga är adenin, tymin och guanin. Denna typ av modifiering spelar en avgörande roll i att slå på eller slå av gener.

Tidigare forskning ledd av Gomez-Pinilla fann att fruktos skadar kommunikationen mellan hjärnceller och ökar antalet toxiska molekyler i hjärnan samt att en kost hög i fruktos kommer på lång sikt att störa hjärnans förmåga att lära sig och komma ihåg ny information.  Därmed rekommenderar han att man undviker sockrade läskedrycker, att man skär ner på desserter och att man rent allmänt konsumerar mindre socker och mindre mättat fett.

Även om DHA har en gynnsam effekt, kan det inte användas som en magisk kula för att bota olika sjukdomar. Ytterligare forskning

Journal Referens: Qingying Meng, Zhe Ying, Emily Noble, Yuqi Zhao, Rahul Agrawal, Andrew Mikhail, Yumei Zhuang, Ethika Tyagi, Qing Zhang, Jae-Hyung Lee, Marco Morselli, Luz Orozco, Weilong Guo, Tina M. Kilts, Jun Zhu, Bin Zhang, Matteo Pellegrini, Xinshu Xiao, Marian F. Young, Fernando Gomez-Pinilla, Xia Yang. Systems Nutrigenomics Reveals Brain Gene Networks Linking Metabolic and Brain DisordersEBioMedicine, 2016; DOI: 10.1016/j.ebiom.2016.04.008

Källa till artikeln: Ursprunglig artikel, Fructose alters hundreds of brain genes, which can lead to a wide range of diseases, Publicerad 2016-04-21, UCLA, av Stuart Wolpert. OBS! Kan ompubliceras, samt redigeras för innehåll och längd.