Femhundra nya sagor upptäcktes i Tyskland

Vetenskap / Historia & arkeologi

En kollektion av sagor som samlades in av Franz Xaver von Schönwerth hade låsts in i ett arkiv i Regensburg, Tyskland i över 150 år, rapporterar The Guardian.

Kollektionen består av sagor som befolkas av magiska djur, modiga unga prinsar och elaka häxor. Sagorna är en del av en kollektion av myter, legender och sagor som samlades in av den lokala historiken Franz Xavier von Schönwerth (1810-1886) i regionen vid namn Oberpfalz ungefär samtidigt som Bröderna Grim samlade de tyska sagorna som är världskända och fortfarande har stor betydelse för barn över hela världen.

Förra året publicerade kulturkuratorn Erika Eichenseer en selektion av sagor från kollektionen. Eichenseer anser att sagorna utgör gammal visdom och kunskap som har att göra med mänsklig utveckling, som testar vår överlevnad och våra gränser.

Enligt bröderna Grimm fanns det ingen annan som kunde ersätta dem än Von Schönwerth, som under tiotals år samlade sagor och berättelser från lokalbefolkningen. Även om Von Schönwerth publicerade sin samling av sagor i tre olika volymer under 1857, 1858 och 1859, fick boken aldrig någon större uppmärksamhet och glömdes bort.

500 av sagorna är helt nya och finns inte i andra versioner av sagorna som redan är välkända. Olika versioner av Askungen kan däremot hittas. Till skillnad från Bröderna Grimm, skrev von Schönwerth sagorna i samma språk och detalj som han hörde dem och förskönade inte dem på något sätt. Därmed är sagorna autentiska. Von Schönwerth försökte aldrig utveckla en egen stil.

Enligt Eichenseer är folksagorna inte för barn allena: ”Deras huvudmål var att hjälpa unga vuxna på deras väg till vuxenlivet, och visade för dem att faror och utmaningar kunde övervinnas genom dygd, försiktighet och mod.”

Just nu pågår arbete med att översätta sagorna till andra språk.