Hjärnan ser den ljusa sidan av varje situation

Vetenskap / Neurologi

(Sciencenewsforkids.org) - Oavsett om det handlar om pengar, kärlek eller hälsa, har våra hjärnor en tendens att se den positiva sidan av varje situation. Även när verkligheten är grym.

Forskare vill så klart veta varför det är så. En ny studie visar att hjärnan brukar strunta i dåliga nyheter för att i stället koncentrera sig på de goda nyheterna. Forskarna studerade också de delar av hjärnan som aktiveras när man får goda och dåliga nyheter. Studien kan också visa hur tankeprocessen styr mänskligt beteende.

19 personer deltog i en studier som skulle studera hur människor uppskattar möjligheten att negativa saker händer de under deras livstid. Listan innehöll 80 möjliga negativa händelser, såsom risken att drabbas av cancer, eller få sin bil stulen. Alla deltagare uppskattade att möjligheten av att drabbas av sjukdomar och kriminalitet, var mindre än vad den egentliga statistiska risken visade. Stora justeringar av de här uppskattningarna gjordes inte när deltagarna konfronterades med "verkligheten".

Även om positivt tänkande kan vara skadlig, eftersom man kanske inte låser dörren om natten eller bortser från läkarnas råd, visar andra studier att människor som tänker positivt faktiskt har allt att vinna på det: Positivt tänkande förknippas med bättre hälsa, längre livslängd och framgång i livet.