Därför har vissa människor svårt att gå ner i vikt

Vetenskap / Medicin och hälsa

2015-11-27 En ny studie visar att människors kroppar reagerar mycket olika på samma livsmedel. Framtidens dieter kommer därmed att individualiseras.

Den nya forskningen verkar indikera att viktminskning kommer att ske snabbare om dieten anpassas till var och en, snarare än att alla följer allmänna råd om vad man skall äta och vad man skall undvika.

En grupp israeliska forskare har tittat på en mängd olika biomarkörer hos 800 personer i åldrarna 18 till 70. Under en vecka bar dessa personer enheter som mätte deras blodsockernivåer var femte minut. De använde sig också av en mobilapp för att noggrant registrera födointag, sömn och motion. De fyllde dessutom ut ett frågeformulär om deras hälsotillstånd. Blod och avföring testades också.

Forskarna fann att blodsockernivåerna varierade kraftigt från deltagare till deltagare, även om de hade ätit identiska måltider. Ett livsmedel som resulterade i långt blodsocker för en person, orsakade högt blodsocker för en annan. Därför anser forskarna att det inte finns några allmänna regler för vilka livsmedel som höjer och som sänker blodsockret.

”Under många år har vi tänkt att människor blir feta, får diabetes eller alla kostrelaterade sjukdomar, eftersom de inte följer kostråd. Vår studie visar att människor följer olämpliga kostråd. Om en diet inte fungerar för dig, är det dietens fel och inte ditt fel.” hävdar Eran Segal och Eran Elinav vid Weizmann Vetenskapsinstitutet i Israel.

Forskarna tror att anledningen till dessa skillnader är bakterierna i tarmen som skiljer sig vilt från person till person. Forskarna har endast börjat lära sig mer om hur komplexa bakteriekulturer i tarmen påverkar vår fysiologi och hälsa.

Segal och Elinv hädar att de i sin studie också samlade alla uppgifter och skapade algoritmer som kan förutsäga hur en persons blodsocker svarar på maten som de äter. Sådan algoritmer tror de kan användas för att skapa dieter för olika personer.

De hoppas att det snart finns enkla metoder för att utveckla sådana dieter som alla människor kan dra nytta av.

Källa: Time. Why losing weight is hard for some people. 2015-11-24