Människorna ändrade klimatet för tio tusen år sedan
Vetenskap / Historia & arkeologi
En ny studie visar att människorna har ändrat klimatet förut, skriver msnbc. För tio tusen år sedan bidrog människorna till klimatförändringar.
Foskarna jämförde fossila fynd med klimatmodellering. De kunde visa att utrotningen av mammutar som i stor utsträckning var en följd av mänsklig jakt ledde till förändringar i vegetationen som i sin tur värmde upp Sibirien och angränsande Beringia med ca. 0,3 - 0,4 Fahrenheit.
Enligt Christopher Doughty, medförfattare till studien, kan människorna ändra klimatet. Människorna började ändra klimatet mycket tidigare än man trodde.
De flesta forskare menar att människorna började påverka jordens klimat för ca 8000 år sedan i samband med att människor började bruka jorden. Men för 10 000 - 15 000 år sedan började mammutar och sabeltandade katter att dö ut. En del av utrotningen berodde på klimatförändringar, medan en annan del berodde förmodligen på att människor bedrev för mycket jakt.
En studie från 2009 visade att landskapet började förändras när mammutarna hade dött ut. Små träd ersatte betesmarkerna, eftersom mammutarna inte längre höll de borta. Eftersom träden var mörkare än gräset, absorberade de mer solenergi. Klimatet blev allt varmare.
Utrotningen av mammutar räcker inte som förklaring för varför träden växte. Det allt varmare klimatet höll träden vid liv och de kunde förökas.