Pillret skickar en signal när patienten har svalt det

Vetenskap / Medicin och hälsa / Artikel

Pillret skickar en signal när patienten har tagit det

Bild: Rizwan Bashirullah håller ett kapsel som signalerar när en patient har svalt det (Bild: Ray Carson, UF News Bureau)  

Läkare försöker minska problemet med patienter som inte tar sina läkemedel på grund av glömska eller vägran. Ett forskar team har därför utvecklat pillret som skickar en signal när den har hamnat i patientens mage, rapporterar Gizmag.

Pillret består av två delar: själva pillret och en mikrochip med en liten antenna som kommer att lösas upp i patientens mage.  När patienten tar medicinen kommer antennan att kommunicera med en elektronisk enhet som bärs av patienten.

Forskarna hoppas kunna bygga in den här enheten som just nu är fristående i ett armbandsur eller i mobiltelefonen. Då kommer pillret att sicka en signal i mobiltelefonen eller datorn som bevis på att pillret har ätits för att informera läkare och/eller familjemedlemmar.

Det nya pillret har testats med framgång på kadaver och artificiella människo- modeller. Forskare har också simulerat magsyra som kommer att lösa upp antennen för att att lära sig vilka spår det lämnar efter sig.

Enligt Rizwan Bashirullah, UF biträdande professor i elektroteknik och datorteknik, fastställde dessa tester att mängden silver som fanns kvar i kroppen efter förtäring och upplösning mycket liten, mindre än vad människor ofta får från vanligt kranvatten.

Prototypen är tänkt att bana väg för massproducerade piller som tar itu med patienternas misslyckande att följa recept - som American Heart Association anser är "det största problemet vid behandling av sjukdomar i dag." Studier har till exempel visatl, att patienter med kroniska sjukdomar normalt tar bara ungefär hälften av sina receptbelagda läkemedel. Enligt American Heart Association, 10 procent av inläggningarna på sjukhus beror på patienter som inte följer riktlinjerna för sina recept. Andra studier har visat att när patienter inte tar sin medicin på rätt sätt leder till 218.000 dödsfall årligen.

Självklart undrar man om det inte hade varit bättre om forskare utvecklade piller som påminde de om att ta mediciner i stället för att bana väg för någon form av medicinsk övervakning.

 Källa: Gizmag.com