Medicin och hälsa

Överviktiga 8-åringar uppvisar tecken på hjärtsjukdom

Vetenskap / Medicin och hälsa

Ohälsosamma effekter av övervikt kan börja belasta hjärtat vid mycket tidig ålder.

Övervikt förknippas alltid med hälsorisker, men forskarna oroar sig för våra yngsta. I tisdags rapporterade forskare vid American Heart Association - mötet i Florida att övervikt hos barn kan leda till potentiellt skadliga förändringar i hjärtat hos barn redan vid 8-års åldern.

Ett forskarteam fann att överviktiga barn hade 12% tjockare hjärtmuskel jämfört med normalviktiga barn. Tjockare hjärtmuskel tyder på att hjärtat arbetar hårdare för att pumpa blod.

Överviktiga barn hade 27% tjockare väster kammaremuskel, den hjärtkammare som ansvarar för att pumpa blod till kroppen.

Dessutom hade hjärtkammaren minskad kontraktilitet, vilket är en möjlig tidigt tecken på försämrad hjärtfunktion. Tidigare studier har visat att vuxna med förtjockad hjärtmuskel drabbas oftare av för tidig död på grund av hjärtrelaterade orsaker.

Forskarna uttryckte förvåning över resultaten och oroliga över att ännu yngre överviktiga barn kunde uppvisa tecken på hjärtsjukdom.

Vi hoppas att förändringarna i hjärtat är reversibla” säger en av forskarna som hoppas fortsätta med fler studier för att klura ut vilka andra faktorer som kan bidra till överviktiga barns hälsoproblem förutom övervikt.

Datum: 2015-11-11

Källa: Ovanstående artikel består av material som tillhandahålls av American Heart Association. Obs: Material kan redigeras för innehåll och längd.