Psykedeliska droger kan hjälpa dina hjärnceller att bilda nya förbindelser

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & Hälsa / Neurologi

Ämnen i psykedeliska droger som LSD och magiska svampar stimulerar tillväxten av neuroner samt gynnar hjärnans plasticitet, något som verkar bota depression.

Psykedeliska droger kan hjälpa dina hjärnceller att bilda nya förbindelser

2018-06-15: Psykedeliska droger som LSD verkar stimulera hjärncellerna växa och bilda nya förbindelser i råttor och fruktflugor.

Upptäckten förklarar varför psykedeliska droger verkar framkalla långvariga personlighetsförändringar efter en enstaka dos och varför de kan hjälpa till att behandla psykiska sjukdomar.

Psykedeliska ämnen inkluderar psilocybin som finns i magiska svampar och DMT som finns i den sydamerikanska växten ayahuasca.

Under de senaste åren har många studier velat veta om dessa ämnen kan användas i behandling av depression. Små försök gav lovande resultat.

Studier har också visat att vissa studiedeltagare genomgår personlighetsförändringar efter en enda psykedelisk erfarenhet.

Ämnena aktiverar serotoninreceptorer i hjärnan, men man vet ännu inte hur de leder till långvariga förändringar i personligheten.Vissa forskare spekulerade att de kan förbättra hjärnans plasticitet, dvs. hjärnans förmåga att koppla om vad gäller förbindelser mellan olika neuroner.

David Olson från Kaliforniens universitet testade tillsammans med sina medarbetare och kollegor tre olika ps tre psykedeliska droger: LSD, DMT och DOI, på råttor och fruktflugor. 

Psykedeliska droger kan hjälpa dina hjärnceller att bilda nya förbindelser

Denna figur visar effekterna av tre psykedelika droger: DMT , LSD, amphetaminer ( DOI ) och en kontroll ( VEH ) på neuroner i prefrontal cortex.

Samtliga tre ökade tillväxten av nya neurongrenar och skapade nya förbindelser mellan neuroner, både i isolerade celler och i levande djur.

Eftersom man ser samma effekter hos både ryggradsdjur och ryggradslösa djur, tror forskarna att de grundläggande biologiska mekanismerna är desamma och att de troligen är desamma hos människor, hävdar Olson.

Snabb effekt

Samma forskare har i en tidigare studie visat att en enda dos av DMT, det viktigaste ämnet i ayahuasca, kan hjälpa råttor att övervinna en rädsla för elektriska stötar, som var avsedd att emulera posttraumatisk stresstörning (PTSD).  

Nu har de visat att denna dos ökar antalet grenliknande dendriter som växer ut från nervceller i råttans hjärna.

Dessa dendriter slutar vid synapser där elektriska impulser överförs till andra nervceller och denna process underbygger all hjärnaktivitet. Men de kan atrofieras och krympa i personer med depression och andra psykiska tillstånd, såsom ångest, missbruk och posttraumatisk stresstörning."Att hitta ämnen som snabbt får dessa neuroner att växa, tror jag kommer att vara vårt bästa sätt att behandla sjukdomen", säger Olson.

Ketamin, en drog som har likheter med psykedeliska droger verkar också ha en positiv effekt på depression i kliniska tester, fungerar kanske också genom att snabbt förbättra hjärnans plasticitet.

Etablerade antidepressiva läkemedel tar en mycket längre tid – veckor eller månader – för liknande effekter.

Ketamin har visat sig snabbt lindra stora depressioner och självmordstankar hos personer som inte kan hjälpas av andra behandlingar.

Olson hoppas att man genom att lära sig hur psykedeliska droger främjar hjärnplasticiteten kommer att möjliggöra utvecklingen av ämnen med liknande egenskaper, men som inte gör användaren hög.

Man bör vara försiktig med användning av dessa ämnen för att undvika potential för missbruk liksom förmågan att orsaka en form av läkemedelsinducerad psykos.

”Jag tror inte att psykedeliska droger kommer att omvandlas till terapeutiska läkemedel, utan att de kommer att bli en inspiration för utveckling av säkrare och effektivare versioner” säger han.

Läs mer

SVT.se, Hjärnforskare: “Psykedeliska droger kan hjälpa mot depression”, 2018-06-02

Källor:

New Scientist, Psychedelics may help your brain cells form new connections, 2018-06-12

Independent UK, LSD and magic mushrooms could heal damaged brain cells in people suffering from depression, study shows, 2018-06-13

Tidskriftsreferens: Cell Reports , DOI: 10,1016 / j.celrep.2018.05.022