Tarmbakterier berättar för din hjärna när de är mätta
2015-11-26 Tarmbakterier berättar för din hjärna när de har fått tillräckligt med mat. När de har, så har du.
Tjugo minuter in en måltid, pumpar E. coli ut aptitundertryckande proteiner, som kan påverka vår känsla av hunger.
I djurförsök har forskare funnit bevis på att vissa mikrober i kroppen har ett sätt att låta hjärnan veta om att de har fått tillräckligt med näringsämnen. Signalerna som de skickar ut verkar också sätta på och stänga av värdens hungerkänslor.
I denna nya studie som publicerades 2015-11-24 i Cell Metabolism, tittade Serguei Fetissov och kollegor från Rouen Universitetenen i Frankrike på de proteiner som producerades av E.coli bakterier som är förhärskande i den mänskliga tarmen. Cirka 20 minuter efter måltiden har bakterierna blivit cirka en miljard fler och de byter från att producera en uppsättning proteiner till en annan. På det här viset reglerar bakterierna också sina egna befolkningar, hävdar forskarna, för deras befolkning slutar växa.
Fetissov m.fl. injicerade små doser av dessa proteiner i råttor och möss i samband med måltiderna under en vecka. Oavsett om dessa djur hade fått mat eller var hungriga, åt de mycket mindre. Ytterligare en analys har kunnat visa att ett av proteinerna stimulerade frisättningen av ett hormon som har en viktig roll i mättnadskänslor.
Studieresultaten visar att mikroberna i tarmen har en avgörande roll i aptitreglering och kan även hjälpa människor som lider av ätstörningar.
Källa: Ovanstående artikel är omskriven från material som tillhandahålls av Cell Press . Obs: Material kan redigeras för innehåll och längd.