Världens äldsta tatueringar har upptäckts på egyptiska mumier

KATEGORIER: Vetenskap / Historia & arkeologi

Tidiga britter hade mörk hud, enligt nya studier av Cheddarmannen

2018-03-07 -De äldsta tatueringarna i världen har upptäckts på två forntida egyptiska mumiers överarmar, av forskare på Brittiska Museet och Oxford Universitet, Fakulteten för orientaliska studier.  

Dels hittade man tatueringar av en vild tjur och ett barbarifår på en manlig mumiers övre arm, dels linjära och S-motiv på en kvinnlig mumiers överarm och axel.

Tatueringarna blev synliga tack vare infraröd fotografering. I naturligt ljus kunde man endast se mörka fläckar.

Placering av tatueringar på överarm och axel, antyder att meningen var att de skulle vara synliga. Den nya insikten är dessutom att tatueringar fanns i Afrika 1000 år tidigare enligt det man kunnat tidigare bevisa.


Mumierna grävdes upp för 100 år sedan i den egyptiska staden Gebelein cirka 40 km söder om dagens Luxor. De daterades till mellan 2251 till 3017 f.Kr. under den fördynastiska perioden innan Egypten förenades under den första farao.

Forskare tror att kvinnliga tatueringar kan ha betecknat status eller magisk kunskap, medan manliga tatueringar sannolikt var symboler på virilitet och styrka.



Före upptäckten trodde arkeologer att endast kvinnor i Egypten hade tatueringar i och med tatueringar endast avbildades på kvinnliga figurer under motsvarande period.

De äldsta tatueringarna som man har kunnat upptäcka är geometriska mönster på ett mumifierat lik som kallas Otzi som levde för omkring 5300 år sedan och som hittades i de italienska Alperna 1991.

Forskningsresultaten publicerades i Journal of Archeological Science den 1 mars, 2018

Källa: Reuters