Forskare skapar dator som kan läsa dina tankar och som kan höra vad andra säger till dig

Vetenskap / Teknik

(DailyMail 2012-02-01)

Vetenskapsmän tror att de har hittat ännu ett sätt att läsa våra tankar, genom att använda en dator som kan avkoda hjärnaktiviteten i våra hjärnor och omvandla tankar till ord.

De säger att den här tekniken kan erbjuda en livlina för de människor vars tal har påverkats av stroke eller andra sjukdomar. Tekniken skapar dessutom etiska frågor eftersom en dator kan spionera på vad människor tänker och reproducera dem. Neuroforskare inopererade elektroder i samband med hjärnkirurgi för att övervaka information från patienternas tinninglober. Den här delen av hjärnan bearbetar tal och bilder.

När patienten lyssnade när andra talade, kunde ett datorprogram analysera hur hjärnan bearbetade och reproducerade orden som patienterna hörde.

Med hjälp av samma teknik kan forskare läsa vad människorna tänker säga om en stund. Enligt forskarna själva, tar den här tekniken tankeläsning till en helt ny nivå. Robert Knight, en av forskarna hävdar att man även kan rekonstruera föreställda diskussioner. Och att den här tekniken kan hjälpa personer som inte längre kan tala.

Forskningen gjordes på 15 människor som skulle ha hjärnkirurgi för att behandla hjärntumörer och epilepsi. Varje patient fick 256 elektroder insatta på hjärnans yta. Sedan fick de lyssna på ord som andra personer sade, som datorn sedan kunde reproducera från hjärnaktiviteten. Enligt forskarna kan hjärnskanning inte klara av att avkoda hjärnan på en sådan detaljnivå.