Visioner om framtiden: Gerald Chip Maguire

Vetenskap / Teknik

Visioner om framtiden

"Först kom mobiltelefonen. När den blev tillräckligt liten, kunde den bäddas in örhängen och knappar. Det räckte inte. Snart nog kom den att bäddas in i människornas kroppar och kopplades till människornas hjärna och nervsystem för att styra tankar, känslor och beteende."

Utopi, dystopi, science fiction eller science fact?

Om Gerald “Chip” Maguire vision om framtiden blir verklighet, kommer det sätt på vilket vi interagerar med andra att förändras dramatiskt i framtiden. Han tror att även vanliga telefoner snart nog kommer att utrotas.

Han jobbar på KTH i Stockholm men han är född och uppväxt i USA. Han hävdar att framtidens datorer och kommunikationsenheter kommer att bli ”bärbara” små elektroniska enheter som kan bäddas in i örhängen och knappar. Nästa steg blir att implantera dem i kroppen.

Många av oss finner en sådan utveckling idag otänkbar. Men Maguire jobbar med framtidsfrågor och därför är den här frågan inget som bekymrar honom. Hans jobb är att utveckla data nätverk som kan förse de ”bärbara” enheterna och implantaten med olika tjänster.

”Vi måste förstå hur kommunikationen kommer att sändas över från en människa till en annan för att kunna utveckla rätt design.” hävdar han.

Utmaningen blir att bygga upp data närverk för användare som alltid är på rörande fot. Ett sätt att identifiera kraven är att försöka förse vilka tjänsterna kommer att bli. Av den anledningen utvecklade Maguire tillsammans med två andra forskare den så kallade ”SmartBadge”: en liten bärbar enhet som kommunicerar via trådlösa lokala nätverk (WLAN) och som använder Internet Protocol (IP). För att nå det lokala nätverksområdet använder enheten infrarött ljus. Komponenterna är: processor, lutningssensor, sensorer för temperatur, luftfuktighet och ljus, samt audio in och audio ut.

Enheten är en av 50 prototyper som har byggts år 1997 och som finansierades av Maguire själv. Denna och senare prototyper blev möjliga endast tack vare ganska mycket hjälp från andra forskare, som bidrog. På det sättet underlättades arbetet, i och med att han inte behövde göra en massa pappersarbete för forskningsfinansiering.

Men vad är meningen med SmartBadgen? Det är en bra fråga. När en dator vet vem du är och var du befinner dig någonstans, kan en hel del hända. Det vet till och med hans studenter.

Låt oss säga att din dator känner igen dig så fort du sätter dig ner och tar fram dina personliga inställningar och dokument innan du rör vid den. När du besöker ett hotell, behöver du inte checka in i receptionen. Så fort som du går in känner datorn igen dig och guidar dig på ditt eget språk till ditt rum. När du står framför dörren, öppnar datorn dörren och låter dig gå in. Värme och kyla anpassas enligt dina förvalda inställningar. Den senaste generationen av SmartBagde kommer att bli färdigt snart och kommer att använda trådlös LAN-teknik för att kommunicera med nätverket.

Den kommer också att vara försedd med ett Compact Flash Card, ett tillbehör som kan användas för att koppla en GPS mottagare eller en annan enhet.

Är nätverkets celler tillräckligt små för att hålla effektbehovet nere, skulle överföringshastigheten vara tillräckligt för att permanent surfa på Internet. Hastigheten skulle variera beroende på plats, men den skulle vara tillräckligt snabb för att stödja Cd-kvalitet radio eller strömmande video med nätverkstekniken som redan finns idag.  Trådlös LAN-teknik kan hantera 8 till 11 Mb/sekund, mycket mer än GSM-mobiltelefonsystem kan erbjuda. Det skulle finnas täckning även utomhus, även om den tillgängliga bandbredden beror på hur radiosystemen utvecklas.

Att promenera på en gata när man alltid är online, förändrar erfarenheten av världen. I synnerhet om man har öron-hörlur och bildskärm monterade i ett par glasögon. Skulle du passera en affär som säljer något som matchar dina preferenser eller fördefinierade personliga profil, skulle produkten presenteras för dig både på skärmen och i öron-hörluren. Om en potentiell partner (enligt din personliga profil) korsar din väg, få man chansen att stifta bekantskap.

Riskerna, som Maguire är väldigt medveten om har med privatlivet att göra. En online människa skulle ha profilen på nätet och frågan är om profilen kommer att skyddas från ”Big Brother”.

Ännu känsligare blir frågor rörande nästa steg i evolutionen: datorer implanterade i människans kropp. Anta att datorer kan kommunicera direkt med människans hjärna och nervsystem. Vem bör ha möjligheten att ta bort en sådan dator eller förändra parametrarna enligt vilkas behov?

Maguire uppmanar till debatt angående etiken som handlar om just den här frågan. Men han anser också att det kommer att gå ytterligare 20-30 år innan datorimplantat som kommunicerar med hjärnan blir verklighet. Det värsta med folk inom den digitala utvecklingen är faktiskt brist på människor med rätt utbildning och fantasi, hävdar han.

Källa: http://evolution.skf.com/us/gerald-q-%E2%80%9Cchip%E2%80%9D-maguire/