Vetenskap

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin & hälsa

Bevis för två nya metoder som stör tumörtillväxt

Studie på möss och människor på Karolinska Institutet.

Bevis för två nya metoder som stör tumörtillväxt

2022-08-17 Tumörer behöver socker för att växa.

Om man sänker rumstemperaturen kommer brunt fett vars uppgift är att hålla kroppstemperaturen konstant att använda sockret som tumörerna vill ha.

Detta leder till att tumörer har svårare för att växa, enligt en ny studie på möss, som forskare på Karolinska Institutet har gjort.

Forskarna bevisade också att varma temperaturer ledde till att tumörerna växte som vanligt. Samma sak hände när möss fick extra socker.  

Både kylterapi och en sockerfri kost kan hämma tumörtillväxten tror forskarna.

Att det är det bruna fetter som använder glukosen vid kalla temperaturer kunde forskarna bevisa genom att de tog bort ett protein som är viktigt för dess omsättning och då växte cancertumören igen.

Forskarna ville validera studien på människor och de rekryterade sex friska försökspersoner och en cancerpatient och de fick vistas i kalla och varma utrymmen. Med hjälp av PET skanningar kunde man se att det bruna fettet i alla försökspersoner, friska som sjuka, tog upp sockret för att producera värme när försöksperioderna vistades i rum med kallare temperaturer. Temperaturerna var inte så kalla att de inte kunde tolereras.Läs mer: Cancertillväxt i möss minskade vid kall rumstemperatur, Karolinska Institutet

Länk till studie:Brown-fat-mediated tumour suppression by cold-altered global metabolism.” Takahiro Seki, Yunlong Yang, Xiaoting Sun, Sharon Lim, Sisi Xie, Ziheng Guo, Wenjing Xiong, Masashi Kuroda, Hiroshi Sakaue, Kayoko Hosaka, Xu Jing, Masahito Yoshihara, Lili Qu, Xin Li, Yuguo Chen and Yihai Cao, Nature, online 3 augusti, 2022, doi: 10.1038/s41586-022-05030-3