Astronomerna löser en gammal gåta rörande blåa stjärnor
Vetenskap / Universum / Artikel
Datum: 26 juni 2015
Källa: Australian National University via Science Daily
Ett internationellt team av astronomer lyckas för det första gången förklara hur det kommer sig att vissa stjärnor är 10 gånger hetare än vår sol, även om de är mycket mindre till storleken.
Dessa ovanliga blå stjärnor finns i mitten av täta stjärnhopar som lyser starkare. De har kastat av deras kyligare yttre skikt eftersom de roterar så snabbt, vilket gör att de lyser starkare.
Stjärnhopar är sällsynta miljöer i universum där många stjärnor föds samtidigt.
Forskarnas resultat kommer från studier av klotformade stjärnhopen Omega Centauri, den enda stjärnhopen som är synlig för det blotta ögat och som innehåller cirka 10 miljoner stjärnor tätt intill varandra.
Forskningen som publicerades i Nature, ger nya insikter i stjärnbildning i det tidiga universumet.
“När stjärnan höll på att bildas miljarder år sedan från en skiva av gas i stjärnhopens överbelastade centrum måste en annan stjärna eller flera stjärnor ha kolliderat med gasskivan och förstört den” hävdar forskarna.
“Dessa blå stjärnor måste ha bildats i en andra generation av stjärnbildning” hävdar Dr. Aaron Dotter.
Vanligen kommer den stora skivan av joniserad gas runt en nybildad stjärna att låsa dess rotation genom magnetiska effekter. I fallet med dessa blå stjärnor kommer den tidiga förstörelsen av gasskivan att leda till att stjärnan snurrar snabbare allteftersom gasen kommer samman för att bilda stjärnan.
Eftersom den höga rotationshastigheten delvis balanserar den inre gravitationskraften, förbrukar stjärnan sin vätgas långsammare och utvecklas på ett helt annat sätt under livslängden.
Stjärnan blir en blå stjärnan ungefär 10 miljarder år sedan när stjärnan har förbrukat nästan all väte och börjar bränna det hetare bränslet helium. Den här annorlunda evolutionsprocessen leder till att stjärnan utvecklar en tyngre kärna som brinner ljusare än typiska heliumbrännande stjärnor.