10 örter och kryddor som främjar matsmältningen

Medicin Hälsa

Bild: Depositphotos

2024-07-03 03 En bra matsmältning är viktig eftersom den säkerställer att kroppen effektivt bryter ner maten vi äter, absorberar de nödvändiga näringsämnena och eliminerar avfallsprodukter.

En fungerande matsmältning bidrar till:

Näringsupptag: Säkerställer att vitaminer, mineraler och andra näringsämnen absorberas ordentligt, vilket är avgörande för kroppens funktioner och allmänna hälsa.

Energi: Omvandlar mat till energi, vilket är nödvändigt för att upprätthålla fysisk aktivitet och mentalt välmående.

Immunförsvar: En stor del av immunförsvaret finns i tarmen, och en hälsosam matsmältning hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Välbefinnande: Förebygger matsmältningsbesvär som uppblåsthet, gaser, förstoppning och diarré, vilket bidrar till ett bättre välmående.

Avgiftning: Hjälper kroppen att eliminera avfallsprodukter och toxiner effektivt.

Många örter och kryddor kan hjälpa till att förbättra denna process.

Här är tio örter och kryddor som är kända för sina matsmältningsfrämjande egenskaper och de vetenskapliga skälen bakom deras effekt.

Att inkludera dessa örter och kryddor i din kost kan inte bara förbättra din matsmältning utan också ge en rad andra hälsofördelar. Konsultera alltid med en läkare eller näringsexpert innan du gör några större förändringar i din kost, särskilt om du har underliggande hälsotillstånd.

1. Ingefära (Zingiber officinale)

Ingefära är välkänt för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Den främjar matsmältningen genom att stimulera salivproduktionen och öka magsyrans nivåer, vilket hjälper till att bryta ner maten effektivt. Enligt en studie publicerad i Journal of Gastroenterology and Hepatology kan ingefära minska symtom på dyspepsi, som uppsvälldhet och illamående.

2. Pepparmynta (Mentha piperita)

Pepparmynta är känt för sina lugnande egenskaper på mag-tarmkanalen. Det kan lindra gaser, uppsvälldhet och magkramp genom att hjälpa magmusklerna att slappna av. Forskning har visat att pepparmyntaolja kan vara effektiv vid behandling av irritabel tarm. En meta-analys publicerad i BMC Complementary Medicine and Therapies visade att pepparmyntaolja är en säker och effektiv behandling för smärta och globala symtom hos vuxna med irritabel tarm. En annan studie publicerad i The BMJ fann att pepparmyntaolja var mer effektiv än placebo för att förbättra symtomen vid IBS.

3. Fänkål (Foeniculum vulgare)

Fänkål används ofta för att lindra matsmältningsproblem som uppsvälldhet och gaser. Den innehåller anetol, som har antispasmodiska egenskaper och hjälper till att slappna av i mag-tarmkanalen.

4. Kamomill (Matricaria chamomilla)

Kamomill är känd för sina antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. Den kan hjälpa till att lugna mag-tarmkanalen och lindra symtom på matsmältningsbesvär. Forskning visar att kamomill kan minska inflammation och hjälpa vid magproblem.

5. Kardemumma (Elettaria cardamomum)

Kardemumma används traditionellt för att förbättra matsmältningen och lindra magbesvär. Den stimulerar produktionen av matsmältningsenzymer och hjälper till att bryta ner maten mer effektivt. Kardemumma innehåller essentiella oljor, främst cineol, som har visat sig stimulera produktionen av matsmältningsenzymer och främja utsöndringen av galla och magsafter. Detta hjälper till att bryta ner maten mer effektivt och kan lindra symtom som uppsvälldhet och gaser.

6. Basilika (Ocimum basilicum)

Basilika har antispasmodiska och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra magbesvär och förbättra matsmältningen. Forskning publicerad i Journal of Natural Science, Biology and Medicine visar att basilika kan hjälpa till att minska magbesvär.

7. Kummin (Cuminum cyminum)

Kummin är känt för sina karminativa egenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att lindra gaser och uppsvälldhet. Kummin förbättrar även absorptionen av viktiga näringsämnen och man slipper hetsätning på grund av näringsbrist.

8. Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander används ofta för att lindra matsmältningsproblem som uppsvälldhet och magkramp. Den har antiinflammatoriska och antispasmodiska egenskaper. Forskning publicerad i Journal of Ethnopharmacology stöder korianders fördelar för matsmältningen.

9. Gurkmeja (Curcuma longa)

Gurkmeja är välkänt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Den kan hjälpa till att lindra matsmältningsbesvär och förbättra leverfunktionen, vilket är viktigt för matsmältningen. Gurkmeja bör kombineras med svartpeppar för att förbättra absorptionen.

10. Anis (Pimpinella anisum)

Anis används traditionellt för att lindra matsmältningsproblem som gaser och uppsvälldhet. Den har antispasmodiska egenskaper, det vill säga innehåller ännen som lindrar och förhindrar muskelspasmer och kramper.