Därför bör vi äta sardiner lite oftare

Hälsa Mat och hälsa

Bild: Depositphotos

2024-08-01 Sardiner är en av de mest underskattade skatterna inom havets matförråd. Trots deras lilla storlek erbjuder dessa små fiskar en imponerande mängd näring och hälsofördelar som ofta förbises.

Om du letar efter ett kosttillskott som är både ekonomiskt och näringsrikt, kan sardiner vara det perfekta valet för att boosta din hälsa.



1. Näringstäta:

Sardiner är rika på viktiga näringsämnen, inklusive omega-3-fettsyror, som är bra för hjärtat och hjärnan. De innehåller också mycket protein och är en utmärkt källa till vitamin D och vitamin B12.

2. Hälsosamma fetter:

Omega-3-fettsyrorna i sardiner kan bidra till att sänka inflammation, förbättra hjärthälsan och stödja mental hälsa. Omega-3-fettsyror är viktiga för hjärnans funktion. Flera studier har visat att ökat intag av omega-3 kan förbättra kognitiva funktioner, särskilt hos barn och äldre.

3. Benhälsa:

Sardiner är en av de få fiskar som ofta konsumeras med sina ben, vilket innebär att de är en bra källa till kalcium, vilket är viktigt för starka ben och tänder. Forskning har visat att konsumtion av sardiner kan förbättra bentätheten och minska risken för benfrakturer.

4. Låg i kvicksilver:

Eftersom sardiner är små fiskar som lever kortare liv än större rovfiskar, har de lägre nivåer av kvicksilver, vilket gör dem till ett säkrare val när det gäller att undvika kvicksilverexponering.



5. Ekologiskt hållbara:

Sardiner är ofta mer hållbara än större fiskarter, vilket gör dem till ett mer miljövänligt val. Om du är intresserad av hållbarhet, leta efter märkningar som MSC (Marine Stewardship Council) eller ASC (Aquaculture Stewardship Council) för att välja hållbara alternativ.

6. Billiga:

Sardiner är vanligtvis billigare än många andra typer av fisk och kan vara ett prisvärt alternativ till att få i sig en högkvalitativ proteinkälla och viktiga näringsämnen.

Kan förebygga typ 2-diabetes:

Forskning har visat att sardiner två gånger i veckan kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes hos personer med prediabetes.