Därför bör man äta fet fisk två gånger per vecka
Bild: Depositphotos2024-07-22 Fisk har länge ansetts vara en viktig del av en hälsosam kost, och med goda skäl. Den är fullproppad med näringsämnen som är viktiga för vår kropps välmående.
Att inkludera fisk i kosten regelbundet har visat sig ge en rad positiva hälsoeffekter, menar experter och forskare. Fisk är inte bara en utmärkt proteinkälla, utan också rik på viktiga näringsämnen som omega-3 fettsyror, vitaminer och mineraler.
Fet fisk som innehåller omega-3-fettsysor är bland annat lax, makrill, sill och sardiner.
Här belyser vi några av de främsta fördelarna med att äta fisk och hur det kan påverka din kropp positivt.
1. Bättre hjärt- och kärlhälsa
En av de mest omtalade fördelarna med fisk är dess positiva inverkan på hjärthälsan. Forskning visar att regelbundet intag av fisk, särskilt fet fisk som lax, makrill och sardiner, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta beror främst på omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, som har antiinflammatoriska egenskaper och kan bidra till att sänka triglyceridnivåerna i blodet, minska blodtrycket och förhindra plackbildning i artärerna.
Enligt en studie från Karolinska Institutet publicerad i tidskriften Circulation, visade att ökad konsumtion av omega-3-rik fet fisk gynnar alla som har en familjehistoria av hjärtsjukdom.
2. Minskar risken för demens och kognitiv försämring
Omega-3 fettsyror är inte bara bra för hjärtat, utan även för hjärnan. De spelar en kritisk roll i hjärnans struktur och funktion, vilket kan förbättra kognitiva förmågor och skydda mot neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers. Dessutom har forskning visat att omega-3 kan ha en positiv effekt på humöret och minska symtom på depression och ångest.
En studie i American Journal of Clinical Nutrition fann att äldre vuxna som åt fisk minst en gång i veckan hade en signifikant lägre risk för att utveckla demens.
Flera studier har visat att omega-3-tillskott förbättrar humöret, men vissa studier har inte kunnat hitta ett klart samband mellan ökad fet fiskkonsumtion och minskad depression. En studie i Science Direct fann dock att en ökad fiskkonsumtion kunde förhindra utveckling av mycket svåra former av depression.
3. Minskar inflammation och stärker immunsystemet
De antiinflammatoriska egenskaperna hos omega-3 fettsyror kan också bidra till att minska kronisk inflammation i kroppen, vilket är kopplat till en rad kroniska sjukdomar inklusive diabetes, cancer och autoimmuna sjukdomar. Dessutom kan fiskens höga innehåll av vitamin D och selen stärka immunsystemet.
Enligt en studie publicerad i Nature kan ökar konsumtion av fet fisk minska markörer för inflammation i kroppen, vilket bidrar till en allmän förbättring av hälsan.
Enligt en recension publicerad i Frontiers of Nutrition är fet fisk rik på föreningar med immunreglerande egenskaper, bland dem omega-3-fettsyror, melatonin, tryptofan, taurin och polyaminer.
4. Förbättrad syn och ögonhälsa
DHA, en typ av omega-3 fettsyra, är en huvudkomponent i näthinnan i ögat. Ett tillräckligt intag av DHA är avgörande för att bibehålla en god syn och kan förebygga åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), en ledande orsak till synförlust bland äldre vuxna.
Forskning publicerad i Ophthalmology visade att personer med högre intag av omega-3 hade en lägre risk för att utveckla AMD.
5. Hälsofördelar för huden
Fiskolja och dess omega-3 och omega-6 fettsyror kan vara rena superhjältar för din hud! De hjälper till att hålla huden frisk och fin på många sätt. De stärker hudens barriär, som är som en osynlig sköld mot bakterier och torrhet. De lugnar inflammation och rödhet, perfekt om du har problem som eksem eller psoriasis. De ger fukt och lindrar klåda, perfekt för torr och irriterad hud. De påskyndar läkning av sår och skador. De kan till och med skydda mot hudcancer.
En metastudie i Marine Drugs diskuterar samtliga kosmetiska och terapeutiska tillämpningar av fiskoljas fettsyror på huden.
Källor:
Källor finns som länkar i texten.