DNA-analys avslöjar ett järnålderssamhälle med kvinnor i centrum

VetenskapHistoria och arkeologi

Bild: Charles Hamilton Smith, Boadicea, Icenis drottning, ©Royal Academy of Arts, London

25-01-16 Kvinnorna i järnålderns brittiska samhälle dominerade både politiskt och ekonomiskt.

Forskare från Trinity College och Bournemouth University har tagit hjälp av DNA för att avslöja en fascinerande bit av järnålderns historia i Storbritannien. Resultaten? Ett samhälle där kvinnorna stod i centrum både socialt och politiskt.

Gravplatsen för studien

Forskarlaget analyserade DNA från över 50 personer som levde i ett samhälle i Dorset, södra England, före och efter romarnas erövring år 43 e.Kr. Det visade sig att många av dem delade en gemensam kvinnlig förfader, medan släktskap via fäderna saknades. Med andra ord, flyttade männen in i sina fruars samhällen, och mark verkar ha ärvts genom kvinnorna.

Kvinnornas makt och inflytande

Det här sättet att organisera samhället, som kallas "matrilokalitet", visar på kvinnors starka ställning under järnåldern. Det var inte bara i Dorset man såg detta – liknande mönster dök upp i andra delar av Storbritannien. Till exempel i Yorkshire kunde forskarna spåra en stark kvinnolinje som etablerades redan före 400 f.Kr.

Liknande artikel: Bevis på förhistoriska kvinnliga jägare

Vad romarna berättade – och inte

Romarna beskrev britterna som vilda, men de noterade också kvinnornas framträdande roller. Drottningar som Boudica och Cartimandua är exempel på kvinnor som ledde arméer och styrde över sina samhällen. Tack vare genetiken ser vi nu att det romarna kallade "ovanligt" kanske inte var så ovanligt trots allt.

Livet i Duropolis

Platsen i Dorset, som kallas "Duropolis", har grävts ut sedan 2009. Gravarna visar att kvinnor ofta hade de rikaste begravningsföremålen. Detta, tillsammans med DNA-resultaten, ger en helt ny förståelse för hur viktiga kvinnor var i det dagliga livet, och även för att forma samhällets identitet.

Liknande artikel: Kvinnlig vikingaledare hedrad som ingen annan

En levande bild av järnålderns människor

Arkeologen Dr. Martin Smith beskriver resultaten som ett sätt att "väcka liv" i de skelett som grävs fram. "Vi ser dem nu som mödrar, makar och döttrar, inte bara som anonymiserade ben", säger han.

Forskningen ger oss en ny, spännande bild av järnålderns samhällen – där kvinnorna inte bara hade en central roll, utan kanske även var drivande i att forma hela samhället.

Forskningen publicerades i Nature.