Datum: 2020-11-25

Mystisk metallobelisk i Utah-öknen ger upphov till spekulationer och teorier

Än så länge har ingen tagit ansvar för strukturen som finns där sedan minst 2015 – 2016 enligt Googles satellitbilder.

Mystisk metallobelisk i Utah-öknen

En slät metallmonolit upptäcktes för två dagar sedan under en helikopterundersökning av storhornfår i sydöstra Utah i måndags, rapporterar Brittiska Dailymail

Det är enligt Utah myndigheterna olagligt att installera strukturer eller konst på offentlig mark utan tillstånd, men det fanns inte någon indikation på vem som var upphovsmannen medan Googles satellitbilder kunde bevisa att monoliten fanns där redan 2015-2016.

Monoliten på Google Earth.

Bild: Monoliten på Google Earth.

Ingen har tagit ansvar för den mystiska strukturen som har fångat konspirationsteoretikernas uppmärksamhet. Många hänvisar till dess likhet med monoliterna i Stanley Kubricks klassiska sci-fi-film ’2001: A Space Odyssey'.

En liknande struktur i Stanley Kubricks klassiska sci-fi-film ’2001: A Space Odyssey'.

Bild: En liknande struktur i Stanley Kubricks klassiska sci-fi-film ’2001: A Space Odyssey'.

Inom några timmar lyckades intresserade geo-lokalisera strukturen även om myndigheterna inte ville avslöja den exakta platsen för att nyfikna inte skulle flocka dit. En Reddit-användare sa att de lyckats geo-lokalisera obelisken med hjälp av omgivande bergformationer.

Löjtnant Nick Street, en talesman för avdelningen för offentlig säkerhet, sa att det är möjligt att strukturen har funnits där i ”40, 50 år, kanske mer”.  Materialet gör det omöjligt enligt talesmannen att datera strukturen som i och med denna typ inte bryts ned av elementen.

Det finns även de som tror att monoliten påminner om den minimalistiska konstnärens John McCrackens arbete som dog 2011, som under en tid bodde i närheten i New Mexico.McCracken var känd för sina fristående skulpturer i form av pyramider, kuber eller snygga plattor.

Konstnärens John McCrackens och en av sina konstverk.

Bild: Konstnärens John McCrackens och en av sina konstverk.

Bret Hutchings, piloten som råkade flyga över obelisken, spekulerade i att den hade planterats av 'någon nyvågskonstnär'.

Hittills har dock ingen gått fram för att ta ansvar för för monoliten.