Solsystemets asteroider: Lutetia

Vetenskap / Universum och rymden / Solsystemet / Asteroiderna / Lutetia

Asteroid Lutetia

Lutetia är en medelstor asteroid som kretsar kring solen i asteroidbältet mellan planeten Mars och Jupiter. Dess officiella namn är ”21 Lutetia” eftersom den var den 21a asteroiden som upptäcktes. Lutetia upptäcktes av Hermann Goldschmidt  från balkongen av sin lägenhet i Paris, år 1852. Lutetia är det latinska namnet för Paris.

Lutetia är cirka 96 km i diameter. Lutetia är inte heller en perfekt sfär. I en riktning är asteroiden 132 km och endast 76 km lång i en annan riktning.

Astronomer vet ännu inte vad Lutetia består av. Lutetia kan bestå av mer metall än andra asteroider. Några observationer av Lutetia visar däremot att den består mestadels av sten, precis som alla andra asteroider. Vad en asteroid är gjord av, ger oss ledtrådar om hur asteroiden uppstod och vad som hände med den över tid.

Den europeiska rymdsonden Rosetta flög förbi Lutetia i juli 2012. Rosetta gav oss den första ordentliga titten på asteroiden. Rosetta skickade stora bilder och en massa andra data tillbaka till jorden. Efter sitt besök hos Lutetia, fortsatte Rosetta på sin långa färd för att sedan landa på en komet år 2014.

Några asteroider är Lutetia, Vesta, Mathilde.

Källa: Asteroids

2012-03-15