Jupiter

Vetenskap / Universum och rymden / Solsystemet / Solen och planeterna

Jupiter

Den största planeten i solsystemet är Jupiter. Jupiter är mer än dubbelt så stor som de andra planeterna tillsammans. Jupiter är en snurrande boll av gas med en mycket het flytande kärna under ett rejält tryck.

Jupiter, den största planeten i vårt solsystem, med över 50 kända månar och ett enormt magnetfält, bildar ett slags solsystem i miniatyr. Jupiter påminner om en stjärna i sammansättning, men planeten blev aldrig tillräckligt stor för att antändas. Flera av dess månar är av intresse för astrobiologer som söker efter liv på andra platser i solsystemet.

Jupiter i mytologin

Jupiter i romersk mytologi

Jupiter, eller Zeus i grekisk mytologi, tog makten ifrån sin far, Saturnus och blev kung över alla andra gudar. Han delade sedan universum med sina bröder, Neptunus och Pluto

Uppdrag

NASA: s Juno uppdrag, som inleds i augusti 2011 och anländer till Jupiter i juli 2016, kommer att kartlägga gravitationsfält, magnetfält och den atmosfäriska uppbyggnaden av Jupiter, och ge viktiga insikter för att förbättra nuvarande teorier om den tidiga bildandet av vårt solsystem.  

Planeten Jupiter

Jupiters öga

Jupiter är den absolut största planeten i vårt solsystem och har därför en stor gravitationskraft. Jupiter i cirka 1000 gånger större än Jorden. Jupiter är en stormig planet som aldrig verkar ta slut. På grund av molnformationerna och stormarna i atmosfären är Jupiter en mycket färgstark planet.

Jupiters röda fläck som syns på bilden ovan är egentligen en gigantisk storm som har pågått i minst 300 år. På grund av sin form kallas den röda fläcken ”Jupiters öga”. Superorkanens vindar blåser över ett område som är större än jorden.

Jupiter har igen fast yta och anses därför vara en gasjätte. Under atmosfären finns ett stort flytande hav som består av väte och vatten. Mellan himlen eller atmosfären och havet finns ingenting. Helt enkelt blir atmosfären tjockare och tjockare till det blir en del av havet. På Jupiters hav kan man därför inte åka båt. Himlen blir havet.

Jupiter snurrar mycket snabbt och en dag varar i endast 10 timmar på Jupiter. Av detta skäl har ekvatorn på Jupiter sträckts ut.

Jupiters ringar och månar

Jupiters-ringar

Bild: Windows to Universe

Jupiters ringar är ganska svaga och tunna och man kan endast se dem när Jupiter passerar framför solen. Solens ljus gör att de lyser upp och vi kan se dem. De heter Gossamer, Main och Halo.

Jupier har 50 officiella månar och 12 inofficiella månar. De fyra största och mest berömda månarna upptäcktes av Galileo år 1610. Deras namn är Io, Europa, Ganymede och Callisto. Några andra månar är Adrastea, Ananke, Carme, Elara, Himalia, Leda Lysithea, Metis, Papishae, Sinope och Thebe.

 

Via: Jupiter