Neptunus

Vetenskap / Universum och rymden / Solsystemet / Solen och planeterna

Neptunus i solsystemet

Under mycket lång tid var man omedveten om den här planetens existens. Planeten upptäcktes av Johann Galle och Heinrich d'Arrest år 1846. Neptunus är den minsta av de fyra gasjättarna i vårt solsystem. Precis som Saturnus och Uranus, innehåller atmosfären på Neptunus väte, helium och metan.

Lite kunskap om Neptunus fanns förrän Voyager 2 rymdfarkosten besökte planeten den 25 augusti 1989. Den dagen tog Voyager 2 många bilder av planeten och det som vi vet idag bygger i stort på de bilder som skickades till jorden, från detta enda besök. Bilderna visar en lysande blå planet med tunna vita moln runt dess yta.

Great dark spotI Neptunus atmosfär finns det en vit moln som rör sig ganska snabbt.

När Voyager 2 besökte Neptunus kunde man se en gigantisk storm precis som de stormar som härjar på Jupiter. Man vet däremot inte hur länge den här stormen har varit aktiv och om den fortfarande är det. På senare tid har Hubble teleskopet tagit bilder och man ser inga tecken på stormar på samma område. Bilderna uppvisade däremot två andra mörka fläckar, som så småningom försvann.

Neptunus med ringar och storm

På Neptunus kan det blåsa mycket. Ingen annan planet i solsystemet har lika starka vindar som Neptunus har. Vindarna i den stora mörka fläcken anses ha nått nästan 1931 km per timme. Vindarna kan vara orsaken till att det bildas stora mörka fläckar som sedan försvinner.

Neptunus har sex ringar som omger planeten. Dessa ringar tros vara rätt så nya. Ringarna är oregelbundna. Det finns områden med varierande tjocklek i alla ringar.

Neptunus i mytologin

Neptunus var ursprungligen vattnets gud, men blev senare även havets gud, här han började associeras med den grekiska guden Poseidon.

Neptunus Månar

Neptnus månarNeptunus har 13 kända månar. Eftersom Neptunus är så långt borta, är det svårt att veta hur dessa världar ser ut. Det finns förmodligen ännu fler månar runt den här planeten som vi ännu inte vet så mycket om.

Den första månen som man upptäckte var Triton. Triton upptäcktes av en amatör astronom vid namn William Lassell i England, endast 17 dagar efter att Neptunus upptäcktes för första gången år 1846. Namnen på de övriga månarna är Despina, Galatea, Hlimede, Laomedeia, Larissa, Najaden, Nereid, Nessus, Proteus, Psamathe, Sao och Thalassa.