Växthuseffekten kan leda till att människorna krymper

Vetenskap / Natur & miljö

(ScienceDaily 2012-02-23) - Den senaste forskningen som rör klimatförändring har visat att däggdjur minskar i storlek när temperaturerna är höga.

Forskare vid hela åtta institutioner fann att det finns ett samband mellan temperaturen vid ett visst tillfälle i historien och djurens storlek, genom att studera hästens utveckling. De gick bakåt i tiden, hela 56 miljoner år. När temperaturerna ökade, minskade deras kroppsstorlekar.

Enligt Jonathan Bloch, en av männen bakom studien, var hästarna i början lika små som hundarna är. Efter att ha dykt upp på jorden, blev de ännu mindre under en period för att sedan helt plötsligt växa i storlek. Att de först minskade i storlek för att sedan bli större, berodde enligt forskarna på klimatförändringarna som ägde rum. Först blev det varmare och sedan blev det kallt. Att djuren var mindre i storlek under uppvärmningsperioden kände man till sedan tidigare. Det som man däremot inte förstod då var att det fanns ett samband mellan temperaturen på jorden och djurens storlek.

”Jag skojar om detta hela tiden” säger en forskare vid namn Gingerich och tillägger att om uppvärmingen av jordens atmosfär fortsätter på grund av ökade koldioxidhalter, kommer även vi människor att bli allt kortare. Allt handlar om att anpassa sig eller dö ut. Och om det värsta som kan hända är att människor blir kortare, är det kanske inte alls så farligt ändå, hävdar Gingerich.

Bild: Credit: Danielle Byerley, Florida Museum of Natural History