Hanpati : psykologin bakom varför vissa människor ställer sig på förövares sida vid övergrepp

Livsstil / Psykologi och samhälle /

Författare: Gemma Ware, The Conversation

Bild: Depositphotos.com

24-09-28 År 2018 myntade den australiensiska filosofen Kate Manne begreppet "hanpati" (himpathy på engelska) för att beskriva det hon kallade "den olämpliga och oproportionerliga sympatin som mäktiga män ofta åtnjuter vid fall av övergrepp, våld i nära relationer, mord och andra misogyna beteenden".

Detta hände den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump som befanns ansvarig för övergrepp mot författaren E. Jean Carroll år 2023. Carroll trakasserades av online-trollar, hon fick dödshot och blev tvungen att lämna sitt hem.

Vad får någon att känna hanpati, antingen för någon som anklagas offentligt, eller på sin arbetsplats?

I detta avsnitt av The Conversation Weekly podcast talar vi med en expert på mänskligt beteende vars forskning syftar till att förstå varför vissa människor är mer benägna att stödja förövare av övergrepp än offren.

Samantha Dodson är biträdande professor i organisationsbeteende och mänskliga resurser vid University of Calgary i Kanada. Hon började först undersöka hur människor reagerar på anklagelser för övergrepp under #MeToo-rörelsen, när kvinnor trädde fram med anklagelser om trakasserier i kölvattnet av Harvey Weinstein-fallet.

Dodson och hennes kollegor ville förstå varför vissa människor är benägna att uttrycka sympati för manliga förövare av övergrepp, eller hanpati. Över en serie av fem studier, både genom att analysera offentliga kommentarer på X relaterade till #MeToo-rörelsen och genom psykologiska experiment i laboratorium, använde hennes team teorin om moraliska grunder för att skapa en profil över de typer av människor som är mer benägna att känna hanpati.

Teorin om moraliska grunder hävdar att det finns medfödda moraliska bekymmer som alla människor håller olika högt. Dessa bekymmer inkluderar respekt för auktoritet, lojalitet, renhet, rättvisa och omsorg om andra människor.

Sitt stilla i båten

Vad vi fann är att när människor starkt värdesätter saker som lojalitet, respekt för auktoritet och renhet, är de mer benägna att känna sympati för mannen som anklagats för övergrepp och känna ilska mot kvinnorna som gjorde anklagelsen.

Dodson säger att människor som håller dessa moraliska värden väldigt högt är mer benägna att se anklagelser som ett hot mot stabiliteten i ett företag eller en institution. Och som ett resultat är de också mindre benägna att tro på ett offer.

Det leder också till att människor är mer benägna att söka bestraffning för kvinnorna som gjort anklagelserna och mindre benägna att söka bestraffning för männen som blivit anklagade.

Sammanfattningsvis fann Dodson att den stora majoriteten av människor i deras studier var "inte hanpatiska" och att det bara är en liten delmängd av människor som reagerar på detta sätt.

Utmaningen är om dessa människor befinner sig i positioner av auktoritet, eller... om du har en person som du arbetar med som är hanpatisk och du är ett offer kan du uppleva kyla eller utstötning från dem.

Deras arbete tittar också på hur chefer bättre kan hantera anklagelser om trakasserier på arbetsplatsen baserat på deras fynd.

Lyssna på Samantha Dodson tala om sin forskning och rekommendationerna från den på The Conversation Weekly podcast, som också innehåller en introduktion från Eleni Vlahiotis, affärs- och ekonomiredaktör på The Conversation i Kanada.

En transkription av detta avsnitt finns tillgänglig på Apple Podcasts.


Detta avsnitt av The Conversation Weekly skrevs och producerades av Katie Flood med assistans från Mend Mariwany. Ljuddesignen gjordes av Michelle Macklem, och vår temamusik är av Neeta Sarl. Gemma Ware är exekutiv producent.

Nyhetsklipp i detta avsnitt från ABC News, PBS News Hour och NBC News.

Du hittar oss på Instagram på theconversationdotcom eller via e-post. Du kan också prenumerera på The Conversations gratis dagliga nyhetsbrev här.

Lyssna på The Conversation Weekly via någon av apparna som listas ovan, ladda ner det direkt via vår RSS-feed eller ta reda på hur du annars kan lyssna här.The Conversation

Gemma Ware, Värd, The Conversation Weekly Podcast, The Conversation

Denna artikel är återpublicerad från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs originalartikeln här.

Liknande artiklar: