Teknik, AI & robotik

KATEGORIER: Vetenskap / AI & robotik

Elon Musk säger att odödlighetsteknik är farlig för vår civilisation

En åldrande befolkning leder till stagnation i och med nya idéer inte välkomnas.

Tesla bygger en AI humanoid robot som heter Optimus, säger Elon Musk

2021-12-23 Rika människor vill leva för evigt, men Elon Musk är undantaget. Han är VD för bland annat Tesla och SpaceX och utvecklar elektriska bilar, hjärngränssnitt och robotar.

Det futuristiska tänkandet gäller däremot inte teknologier och metoder som leder till en förlängning av livet eller odödlighet.

Elon Musk har nyligen sagt i en intervju på en Wall Street Journal event förra veckan, att långa livslängder för människor är en mycket dålig idé med katastrofala följder för mänskligheten.

Anledningen är att människor inte förändras och därför måste vi dö så att nästa generation som tar över kan vidareutveckla våra idéer samt acceptera nya sådana.

Tidigare i år har Musk dessutom hånat miljardären Jeff Bezos för att ha investerat miljoner i en forskning- och utvecklingsprojekt i Silicon Valley som skall lösa åldrandeproblemet.

Att låta människor leva längre liv skulle resultera i en snabbt åldrande befolkning, vilket skulle leda till ett sjunkande födelsetal eftersom färre människor kan få barn.

Födelsetalet har under de senaste åren sjunkit kraftigt i många delar av världen och covid-pandemin har bara förstärkt trenden. Andra orsaker till varför människor inte vill ha barn är klimatförändringar och ojämlikhet.

Musk menar att snabbt sjunkande födelsetal kan få katastrofala konsekvenser för civilisationen och att människor bör skaffa fler barn och inte färre.

Musk är själv far till sex barn och har haft stor nytta av nytänkande.
Tidigare under denna månad har Musk även uttryckt åsikten att det bör finnas en gräns för hur gammal man skall få vara för att inneha viktiga statliga positioner. Han har också lagt ner mycket ansträngning på att trycka tillbaka mot de amerikanska tillsynsmyndigheterna som håller ett allt mer noggrant öga på hans verksamhet.

Källor:

Elon Musk thinks you should die, Business Insider, 2021-12-07

Elon Musk Says That Immortality Tech Would Be Very Dangerous, Futurism

Elon Musk says ‘civilization is going to crumble’ if people don’t have more children. CNBS