Att äta för fort sparar tid, men det påverkar din hälsa – här är hur

Medicin Vetenskap

Författare: Esther Martínez Miguel, Universidad Nebrija och Silvia Gómez Senent, Universidad Nebrija

Bild: Depositphotos

2024-08-12 Ta reda på varför det är fel att äta för fort.

Våra snabba moderna liv stjäl ofta tid från grundläggande aktiviteter som att äta. Många av oss slänger i oss något snabbt till frukost på väg ut ur huset, eller slukar vår lunch för att få lite mer över för att göra annat som är viktigt för oss.

Bortom filosofiska resonemang över jäktkulturen som vi lever i, är det värt att överväga hur att äta för snabbt påverkar vår hälsa. Har du någonsin upplevt överdriven gasbildning? Lider du ofta av svår, tung matsmältning eller uppblåsthet? Hur länge har det gått sedan du uppmärksammade hur hungrig eller mätt du faktiskt känner dig?

Överskott av gaser

Vad gäller det första av dessa problem finns det ett tillstånd som innebär att man sväljer överdrivna mängder luft under och mellan måltiderna, känt som aerofagi. Det kan orsaka allt från mild obehag och en känsla av tyngd och uppblåsthet till buksmärtor och utvidgning (en synlig ökning av bukens storlek efter att ha ätit).

Den normala mängden gas i matsmältningssystemet när våra magar är tomma är omkring 200 ml. Om denna mängd ökar avsevärt kan de fysiologiska mekanismerna för dess utstötning bli mycket obekväma. Denna mängd luft beror på balansen mellan intaget, produktionen och elimineringen av gas genom exempelvis rapningar eller med hjälp av tarmbakterier.

Att äta snabbt är en av de främsta faktorerna som ökar både luftintag och gasproduktion, även om att tugga tuggummi, rökning och förändringar i tarmfloran också kan vara en bidragande faktor.

Otillräcklig tuggning av maten

När vi äter i hast har vi mindre tid att tugga, vilket innebär att maten når magen nästan hel. Därför behövs det fler magsyror för att smälta den ordentligt. Förutom att kräva en större metabolisk ansträngning orsakar detta också den obekväma känslan av tyngd och matsmältningsbesvär som följer med snabba måltider.

En annan effekt av att inte tugga tillräckligt – och därmed inte tillåta orala enzymer att göra sitt arbete – är absorptionen av mat i tunntarmen. Trots magens bästa insatser kan otuggad mat nå tarmen utan att vara tillräckligt smält.

Äta mer än vi behöver för att känna oss mätta

När det kommer till känslor av hunger och mättnad spelar tarm-hjärnaxeln en roll – hjärnan är ansvarig för att skicka signaler som styr matsmältningsprocesserna samt att få oss att äta eller sluta äta.

Två hormoner reglerar hur mätta eller hungriga vi känner oss – ghrelin utlöser känslor av hunger, medan leptin får oss att känna oss mätta. När vi ser, luktar och börjar äta mat tar det 20–30 minuter för leptin att aktiveras. Detta innebär att när vi äter för snabbt, konsumerar vi mer än vi faktiskt behöver – leptin har inte tillräckligt med tid att slå till och säga att vi har fått tillräckligt föda.

Allvarligare konsekvenser för hälsan

Att äta för snabbt kan ha allvarligare konsekvenser för vår hälsa. Flera studier visar ett samband mellan hastigheten vi äter och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, förhöjda triglyceridnivåer och ökade chanser att utveckla metaboliskt syndrom (upp till 59% högre), eller bli överviktig eller fet, särskilt bland diabetiker.

Det är därför definitivt värt att sakta ner och ta ett ögonblick för att njuta av en mer avkopplande frukost, lunch eller middag. Tugga långsamt och uppmärksamma hur mätt du känner dig. Investera lite tid, och det kommer att ge utdelning för din hälsa.

The Conversation

Denna artikel publiceras på nytt från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs den ursprungliga artikeln.

 

Om författarna

Esther Martínez Miguel, doktor i hälsovetenskap. Direktör för sjuksköterskeprogrammet. Fakulteten för livs- och naturvetenskaper, Universidad Nebrija och Silvia Gómez Senent, läkare i mag- och tarmkanalen. Direktör för masterprogrammet i humanmikrobiota. Lärare i sjuksköterskeprogrammet, Universidad Nebrija