Högt blodtryck: 8 vanliga symptom du inte bör ignorera

Hälsa Medicin & hälsa

Bild: Depositphotos

2024-06-16 Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är en vanlig men allvarlig sjukdom som kan leda till hjärtproblem, stroke och andra hälsoproblem om det inte behandlas.

Många människor med högt blodtryck upplever inga symptom alls , vilket gör det ännu viktigare att regelbundet kontrollera sitt blodtryck.

Högt blodtryck är en tyst sjukdom som ofta går obemärkt förbi tills det orsakar allvarliga problem. Det är därmed viktigt att kontrollera blodtrycket regelbundet samt att vara medveten om att riskerna och symptomen ökar med tiden om man under en lång tid har levt med högt obehandlat blodtryck.

Högt blodtryck kan förebyggas och minskas på naturliga sätt.

Här är åtta vanliga symptom på högt blodtryck.

Personer med mycket högt blodtryck (vanligtvis 180/120 eller högre) kan uppleva följande symptom.

1. Huvudvärk

Huvudvärk är ett vanligt symptom som ofta förknippas med högt blodtryck. Dessa huvudvärkar är ofta ihållande och kan vara svåra. De är vanligtvis lokaliserade till bakhuvudet och uppträder ofta på morgonen.

2. Yrsel

Yrsel eller känsla av att du håller på att svimma kan vara ett tecken på högt blodtryck. Om du upplever yrsel ofta, särskilt i kombination med andra symptom, bör du kontakta en läkare.

3. Nästäppa och blödningar från näsan

Blödningar från näsan och nästäppa kan ibland vara ett tecken på att ditt blodtryck är för högt. Även om dessa symptom kan ha många orsaker, bör återkommande problem undersökas av en vårdgivare.

4. Andnöd

Andnöd kan vara ett tecken på att ditt hjärta och lungor arbetar hårdare än normalt på grund av högt blodtryck. Detta kan leda till hjärtproblem om det inte behandlas.

5. Synproblem

Förändringar i synen, såsom dimsyn eller plötslig synförlust, kan bero på högt blodtryck som påverkar blodkärlen i ögonen. Detta tillstånd kallas hypertensiv retinopati och kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet.

6. Bröstsmärtor

Bröstsmärtor kan vara ett tecken på att ditt hjärta inte får tillräckligt med syre på grund av högt blodtryck. Detta kan vara en varning för hjärtinfarkt eller andra hjärtproblem och bör alltid tas på allvar.

7. Oregelbundna hjärtslag

Högt blodtryck kan påverka hjärtats rytm, vilket kan leda till oregelbundna hjärtslag eller hjärtklappning. Om du märker att ditt hjärta slår oregelbundet eller hårt, kontakta en läkare.

8. Trötthet

Om ditt hjärta arbetar hårdare än normalt för att pumpa blod på grund av högt blodtryck kan du känna dig ovanligt trött eller utmattad. Denna trötthet kan påverka din dagliga aktivitet och ditt välbefinnande.

OBS! Besök en läkare för diagnos. Det är lätt hänt man har fel när man diagnostiserar sig själv eller att den underliggande sjukdomen egentligen är en annan.