Vetenskap, forskning och nya rön

Skolor dödar kreativiteten

Sir Ken Robinson anser att dagens värld utvecklas mycket snabbt. Ett barn måste få tillfälle att ge uttryck för och utveckla deras kreativitet.

NAD-molekyl håller oss friska längre

En australiensk studie vid Sydney Adventist Hospital avslöjar att människor börjar uppleva stora tecken på åldrande efter 50 års ålder. Då befinner de sig i en fas då kroppens förmåga att läka sig själv minskar.

Mat kan vara orsaken till depression och humörsvängningar

Det är inte alltid det som man har fått i dig som gör oss deprimerade, utan det är svängningar i blodsockret som skapar humörsvängningar. Har man för lite blodsocker, kan man må dåligt.

Barn med ADHD har en hjärna som inte kan sluta dagdrömma

Barn med ADHD kan inte sluta dagdrömma. De har svårt att stänga av den del i hjärnan som aktiveras då vi dragdrömmer för att kunna koncentrera oss på en uppgift.

Yngst i klassen löper 60% högre risk att diagnostiseras med ADHD

Enligt senaste forskningen kan så gott som 1 miljon amerikanska barn ha fått en felaktig ADHD diagnos.

Forskare närmare sanningen om hur fruktos skapar diabetes och övervikt

En grupp av forskare från hela världen publicerade nyss en studie som förklarar hur fruktos leder till övervikt och diabetes. Studien gjordes på labbdjur.

Glada människor tjänar mer

Forskare har kunnat visa att tonåringar som är lyckliga och glada, har mer pengar när de är 29 år gamla än deras olyckliga och ledsna jämnåriga.

Barn kan växa ur autism

Enligt amerikanska forskare tillfrisknar en del barn med autistiska symptom när de blir äldre.

Ändarna på våra kromosomer kan ge information om prognosen vid cancer

De yttersta delarna av kromosomerna i arvsmassan – telomererna – bär på information om prognosen vid både bröstcancer och njurcancer...

Depressionens och stressens effekter på kroppen

Depression orsakar förändringar i hjärnan som resulterar i mentala, känslomässiga och fysiska förändringar. Identifierade orsaker till sådana förändringar är förändringar i produktionen av vissa transmittorsubstanser och receptorerna i hjärnan. Effekterna blir förändrade sömnmönster, trötthet och aptitlöshet..

Fysisk bestraffning av barn farlig för deras långsiktiga utveckling

En analys av forskning om fysisk bestraffning av barn under de senaste 20 åren visar att ett sådant straff är potentiellt skadligt för deras långsiktiga utveckling, enligt en artikel i CMAJ (Kanadensiska Medical Association Journal).

Förutseende leder till snabbare åldrande

Förmågan att förutse framtida händelser ger oss möjlighet att planera framåt och utöva kontroll over våra liv, men kan också bidra till stressrelaterade sjukdomar som också leder till att vi åldrar snabbare, hävdar UCSF-forskare.

Överviktiga män löper ingen risk för infertilitet

Överviktiga män är inte mer benägna att vara infertila. Tidigare studier har visat att överviktiga kvinnor löper större risk för infertilitet något som däremot inte gäller män. 

McDonald's gör dig hög med pommes fritt

Fett i mat såsom potatis chips och pommes fritt gör de nästan oemotståndliga eftersom de utlöser naturliga marijuana liknande kemikalier i kroppen. De har fått namnet endocannabinoider.

Hur farlig är koffein för fostrets hälsa?

Bebisar kan inte metabolisera eller utsöndra koffein så bra, så en ammande mammas konsumtion av koffein kan leda till koffeinackumulering och symtom som vakenhet och irritabilitet,