McDonald's gör dig hög med pommes fritt

Hälsa / Forskning

(Kurzweil AI) Fett i mat såsom potatis chips och pommes fritt gör de nästan oemotståndliga eftersom de utlöser naturliga marijuana liknande kemikalier i kroppen. De har fått namnet endocannabinoider. Den här slutsatsen drogs av amerikanska forskare som studerade råttor. Forskarna upptäckte att när råttorna åt fett, började cellerna i övre tarmen producera endocannabinoider. Socker och proteiner har däremot inte samma effekt.

Hur går det till, kan man undra? Det hela börjar redan på tungan. Fett i mat genererar en signal som först skickas till hjärnan för att sedan, via kroppens nerver skickas till tarmarna. Signalen stimulerar i tarmen produktionen av endocannabinoider som bara får dig att äta mer och mer. Detta sker förmodligen med hjälp av hormoner som har med hunger att göra och som tvingar dig att äta mer och mer det mat som leder till diabetes, fetma och cancer.

Självklart kan det finnas medicin som täppar de här receptorerna. Men människor som försöker undvika medicin, bör ta den mest naturliga vägen och försöka låta bli att äta onyttig mat. Problemet med medicin är också att när cannabionid receptorerna blockeras i hjärnan, skapar det ångest och depression.