Ny studie hittar helt nya orsaker till demens

KATEGORIER: Vetenskap / Medicin och hälsa / Hälsa / Forskningsrön

Kroppens eget immunförsvar verkar utveckla ett ihållande inflammatoriskt svar som orsakar död av hjärnceller.

Ny studie hittar helt nya orsaker till demens

2016-05-13: Forskare vid Adelaide Universitet, Australien, har utvecklat en ny teori angående orsakerna till demens och andra neurodegenerativa sjukdomar, som handlar om problem med immunsystemet.

I rapporten som publicerades i tidskriften Frontiers in Neuroscience, presenterar forskarna starka bevis för att den neurologiska nedgången gemensamt för dessa sjukdomar orsakas av ”själv-inflammation” där kroppens eget immunförsvar utvecklar ett ihållande inflammatoriskt svar som orsakar död av hjärnceller.


Eftersom människor lever allt längre, ökar också fallen för demens, inklusive den vanligaste formen som är Alzheimers sjukdom och relaterade neurodegenerativa tillstånd, hävdar Robert Richards vid Adelaide Universitet, professor i biologivetenskap.

”I Australien, förutspår man, kommer det att finnas nästan dubbelt så många personer med demens år 2050 och i USA dubbelt så många.” säger han.

"För närvarande har vi inga effektiva behandlingar för att hjälpa de miljontals drabbade människor, och dessa sjukdomar är en enorm börda för familjer och allmänheten hälso- och sjukvårdssystemet."

I tidigare forskning har man fokuserat på den roll som proteinavlagringar i hjärnan hos Alzheimers drabbade, men nu verkar det stå klart för forskarna att detta är en otillräcklig förklaring till sjukdomens uppkomst och utveckling.

Det finns flera olika former av neurodegenerativa sjukdomar som innefattar Alzheimers, Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Dessa olika sjukdomstillstånd kan särskilja genom att ta hänsyn till de olika typerna av nervceller som först blir påverkade och de tidigare symptomen. Allteftersom sjukdomen fortskrider, liknar de varandra alltmer.

Professor Richards tror att dessa sjukdomar alla har samma underliggande rotorsak som leder till nervcellförlust.

”Vårt intresse i kroppens egna (medfödda) immunsystem som orsak började när vi upptäckte att immunsystemet aktiverades i en labbmodell av Huntingtons sjukdom” säger Richards.

Anmärkningsvärt, rapporterade forskare från andra labb samtidigt liknande saker angående andra neurodegenerativa sjukdomar. När forskarna slog bevisen samman, blev de alltmer övertygade att okontrollerbar egen immunitet var den gemensamma orsaken.  

Det medfödda immunförsvaret är den första försvarslinjen i celler. Normalt sett kan det skilja mellan molekyler som tillhör kroppen och sjukdomsalstrande sådana. Det är ett larm- och svarssystem med en självförsvarande mekanism för att begränsa och eliminera inkräktare eller onormala celler, såsom cancer.


Störningar kan triggas på grund av olika anledningar såsom genetiska mutation, infektion, toxiner eller fysisk skada. Var och en av orsakerna har samband med olika former av neurodegenerativa sjukdomar. Initialt skyddar det medfödda immunförsvaret vävnad mot dessa olika triggers, men långvarig aktivering kan bli självförstärkande och orsakar död av nervceller.

"Vi hoppas att detta nya sätt att förstå neurodegenerativa sjukdomar kommer att leda till nya behandlingar," hävdar professor Richards. "Vi behöver nu undersöka immunsignalmolekyler, för att identifiera nya läkemedelsmål. Det kommer att försena uppkomsten och / eller stoppa utvecklingen av dessa förödande sjukdomar."

Media Kontakt:
Professor Rob Richards (för närvarande i Washington DC, USA). Mobil: +61 (0) 422 007 867, Skype: robrichards1.35, robert.richards@adelaide.edu.au


Källa: Innehållet i artikeln ovan kommer från en ursprunglig publikation av  University of Adelaide som kan redigeras för innehåll och längd.