Hur farlig är koffein för fostrets hälsa?

Hälsa / Forskning

Bebisar kan inte metabolisera eller utsöndra koffein så bra, så en ammande mammas konsumtion av koffein kan leda till koffeinackumulering och symtom som vakenhet och irritabilitet, enligt en intervju med experten Ruth Lawrence, MD, publicerad i Journal of Coffein Research.

Koffein finns i ett brett spektrum av produkter bland annat kaffe, te och choklad, även läsk, sportdrycker, och i några mediciner.

I en provokativ diskussion med Dr Ruth Lawrence, ställer Jack E. James en rad viktiga frågor.

Finns det en säker nivå av koffein intag samtidigt som man ammar? Finns det eventuella långsiktiga effekter av koffeinintag under graviditeten på fostrets utveckling och intellekt? Kan ett barn vars mor konsumeras koffein under graviditeten få huvudvärk om mamman avstår från koffein under amning?

Dr Lawrence baserar sina svar på de vetenskapliga och medicinska bevis som redan finns och förklarar att det finns vissa saker som är välförstådda och som ännu inte är så välförstådda, när det handlar om gravida mammors koffeinintag effekt på fostret och bebisen.

”Vanligtvis kommer en mor, i synnerhet när hon ammar, att varnas att hon måste begränsa sitt koffeinintag”, säger Dr Lawrence. ”Efter förlossningen bör mödrar naturligtvist konsumera allt med måtta och undvika överdrifter som kan innebära att hon får i sig för mycket koffein.”

Källa: http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jcr.2011.1212