Mat kan vara orsaken till depression och humörsvängningar

Hälsa / Forskning / Artikel

Depression

(Joy Bauer) -- Det är inte alltid det som man har fått i dig som gör oss deprimerade, utan det är svängningar i blodsockret som skapar humörsvängningar. Har man för lite blodsocker, kan man må dåligt.

När man har för lite socker i blodet, kan man känna sig skakig, man får högre blodtryck, man känner sig svag, mycket trött och allmänt irriterad eller ångestfylld. När man får de här kroppsliga symptomen är det inte ovanligt att man tolkar det som depression och resultatet är att man börjar tänka i de här banorna och att man slutar i depression.

Att äta choklad för att höja blodsockret, är inte rätt svar. Det bästa är att stabilisera blodsockerhalten genom att äta regelbundet, var fjärde timme. Om man har problem med blodsockret, ska man till och med äta oftare: varannan timme.

Vad man äter spelar också en stor roll. Undvik gärna socker och livsmedel med socker i, som t ex vanlig läsk, godis, choklad och livsmedel tillverkade i vitt mjöl. De kommer att höja blodsockret tillfälligt, sedan kommer det att sjunka. Ät fiberrikt bröd i stället och kombinera det med proteiner. Kolhydrater som är rika på fiber kommer att sakta ner socker absorptionen i blodet och du kommer därför att må så mycket bättre.

Drick också mycket vatten, eftersom uttorkning kan också försämra humöret.

Studier har också visat att det fett som finns i fett fisk, lax, makrill, tonfisk och sardiner, Omega 3, har viss effekt på humöret. Omega 3 hjälper även vår hjärna att utvecklas och lära. Omega 3 finns i mindre mängder i andra livsmedel också, men den som finns i fisk, är bäst och kommer till stört nytta.

Folsyra är också livsviktig för vårt välmående. Brist på folsyra har också visat sig ha viss samband med demens och kognitiva problem. Vissa studier har också visat att låga halter B-vitamin i blodet har samband med depression och humör svängningar. Folsyra finns i bland annat spenat, vetekli, solrosfrön, soja bönor, apelsiner, och kycklinglever.